Skoro jasno
15°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Šutaj Eštok navrhol Kamila Šaška na post ministra zdravotníctva. Prezident ho vymenuje vo štvrtok
Zdielať na

Šutaj Eštok navrhol Kamila Šaška na post ministra zdravotníctva. Prezident ho vymenuje vo štvrtok

Archívne video Archívna reportáž

Ministerka Dolinková podala prezidentovi svoju demisiu. On ju zatiaľ neprijal

BRATISLAVA / Predseda strany Hlas-SD a Minister vnútra (MV) SR Matúš Šutaj Eštok navrhol predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) na pozíciu ministra zdravotníctva Kamila Šaška. Šutaj Eštok o tom informoval na sociálnej sieti.

"Trváme na tom, aby bola zdravotná starostlivosť aj napriek nutnému šetreniu prioritou číslo jedna. Hlas sa preto na túto pozíciu rozhodol nominovať človeka, ktorého úlohou bude nastaviť efektívny manažment a financovanie rezortu. Kamil Šaško je uznávaný odborník s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva," uviedol minister v príspevku.

Poukázal na ekonomické a manažérske vzdelanie Šaška

Do funkcie podľa Šutaja Eštoka prinesie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností. "S jeho jasnou víziou a dôrazom na efektívne riadenie si získal plnú dôveru Hlasu-SD, ako aj koaličných partnerov," doplnil

Šutaj Eštok verí, že Šaško dokáže pokračovať v dôležitých projektoch, komunikovať so zdravotníkmi a priniesť riešenia, ktoré zabezpečia lepšie podmienky pre zdravotníkov a kvalitnejšiu starostlivosť pre pacientov na Slovensku.

Poďakoval aj Dolinkovej

"Veľmi pekne ďakujem Zuzane Dolinkovej za jej obetavú prácu na poste ministerky zdravotníctva," doplnil predseda Hlasu-SD a ocenil jej doterajšiu prácu. Poukázal tiež na to, že rozvrat financií určených pre zdravotníctvo sa naplno prehĺbil počas "katastrofálneho manažovania pandémie".

Financie, ktoré mohli byť efektívne použité pre zdravotníctvo, skončili podľa neho "vybuchnuté v atómovkách".

Premiér podáva prezidentovi návrh na vymenovanie Šaška za ministra

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) po konzultáciách s predsedom Hlasu-SD Matúšom Šutajom Eštokom podáva prezidentovi návrh na vymenovanie Kamila Šaška za člena vlády s poverením riadiť rezort zdravotníctva.

SaS vyzýva prezidenta, aby Šaška na post nevymenoval

Navrhnúť Kamila Šaška na post ministra zdravotníctva je podľa opozičnej strany SaS absolútne nepochopenie problémov, ktorým čelí zdravotníctvo na Slovensku, uviedla strana v stanovisku, ktoré TASR zaslal hovorca Ondrej Šprlák. SaS vyzýva prezidenta Petra Pellegriniho, aby Šaška do funkcie nevymenoval.

"Strana Hlas hazarduje so zdravotníctvom. S celou odbornou verejnosťou sme požadovali, aby rezort zdravotníctva riadil skúsený manažér, ktorý pozná sektor, rozumie potrebám pacientov a lekárov a kľúčoví hráči ho budú rešpektovať. Bohužiaľ, pri Kamilovi Šaškovi sa udeje presný opak. Nespokojnosť nebude už len na strane lekárov a zdravotných sestier, ale aj na strane pacientov. Ak prezidentovi Petrovi Pellegrinimu záleží na zdravotníctve na Slovensku, tak Kamila Šaška za ministra nevymenuje," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Šaško je veľkou neznámou pre celý zdravotnícky sektor

Poslanec Národnej rady SR za SaS Tomáš Szalay upozornil, že Šaško je veľkou neznámou pre celý zdravotnícky sektor. "Nemá žiadne skúsenosti a ani autoritu. Ako bude chcieť spraviť nepopulárne kroky, ktoré sú momentálne v zdravotníctve tak potrebné?" pýta sa. "Volali sme po odbornej a rešpektovanej zmene, prichádza však ďalšia politická nominácia. Kolaps v zdravotníctve je o krok bližšie," doplnil Szalay.

Prezident prijme demisiu Dolinkovej, Šaška vymenuje za ministra

Pellegrini prijme vo štvrtok (10. 10.) popoludní demisiu ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Zároveň do funkcie ministra zdravotníctva SR vymenuje Kamila Šaška. Vyplýva to z programu prezidenta, o ktorom informovala prezidentská kancelária.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy