Jasno
14°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Nové skutočnosti v prípade atentátu na Roberta Fica. Bol atentát teroristickým skutkom?
Zdielať na

Nové skutočnosti v prípade atentátu na Roberta Fica. Bol atentát teroristickým skutkom?

BRATISLAVA / V prípade atentátu na Roberta Fica sa objavili nové skutočnosti. Senát najvyššieho súdu totiž pri rozhodovaní o väzbe obvineného strelca nateraz nenašiel dôkazy o terorizme. Vyplýva to z uznesenia o väzbe strelca, ktorým redakcia televízie JOJ disponuje. Ako prvý o tom informoval portál akuality.sk. Dozorujúca prokuratúra ale vo veci Juraja Cintulu na obzvlášť závažnom zločine teroristického útoku stále trvá.

"Aby bolo možné skutok právne kvalifikovať ako teroristický útok, je potrebné, aby v konaní boli dôkazy, z ktorých vyplýva, že páchateľ svoj skutok vykonal v úmysle donútiť vládu štátu, aby niečo konala, opomenula alebo strpela. Takéto dôkazy nateraz v predmetnom konaní v potrebnom rozsahu zabezpečené neboli," uvádza úryvok z uznesenia o väzbe obvineného Juraja Cintulu. Policajti na začiatku prípad vyšetrovali ako pokus o úkladnú vraždu, na teroristický čin ho prekvalifikovali necelé dva mesiace po streľbe.

Aktuálne atentát v Handlovej z 15. mája vedú ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. "V trestnej veci atentátu na premiéra aktuálne prebieha prípravné konanie, ktoré je neverejné, pretože prioritným je zistenie a zaistenie dôkazov slúžiacich na objasnenie veci a spravodlivé potrestanie páchateľa," povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Jana Tökölyová.

​Sudcovia v uznesení o väzbe páchateľa uviedli, že nie je možné zistiť, na základe akých skutočností k prevalifikovaniu skutku došlo. Zároveň ale pripúšťajú, že ďalšie vyšetrovanie tejto veci môže priniesť nové dôkazy. "Jediné zdôvodnenie takého postupu možno zistiť z vyjadrenia prokurátorky v rámci konečných návrhov pri výsluchu obvineného," pokračuje uznesenie.

Prokurátorka koncom leta vo vyjadrení k žiadosti Cintulu o prepustenie, argumentovala tým, že z väzby písal listy svojej manželke o tom, že útok na predsedu vlády urobil z dôvodu nesúhlasu s celkovou vládnou politikou s cieľom zastaviť jeho pôsobenie, tým pádom zastaviť pôsobenie vlády. Dozorujúca prokuratúra ale mlčí. "Čiastkové informácie by mohli zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci, preto bližšie informácie nateraz nie je možné poskytnúť," dodala Tökölyová.

​Senát najvyššieho súdu pritom názor nezmenil ani po prečítaní listov. A v uznesení uviedol aj ukážku z ich obsahu. "Zdá sa, že ten najhorší európsky Judáš je na tom dobre. Teraz sa vláda poschovávala do zlatých palácov. To je ten najhorší scenár. Dal som Ficovi milosť, mal by byť len na invalidnom vozíku a cucať kašu brčkom," bolo uvedené v uznesení. A z uznesenia o väzbe vyplýva aj to, čo dodal manželke v druhom liste. "Vždy mám ten názor, že arogantného revanšistu bolo treba zastaviť," je uvedené v uznesenie.

​​Najvyššiemu súdu sa z listov nateraz javí, že útok bol vyvolaný skôr osobnou nenávisťou strelca Cintulu k poškodenému Robertovi Ficovi. Okrem toho sudcovia majú problém aj v tom, že prokurátorka sa vo vyjadrení k sťažnosti o väzbe odvoláva na starú výpoveď Juraja Cintulu zo dňa atentátu. "Nesúhlasím s politikou vlády," povedal obvinený strelec Juraj Cintula. 

"Výsledky doposiaľ vykonaného vyšetrovania nateraz neodôvodňujú dôvodné podozrenie, že skutok je možné posudzovať ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku," bolo uvedené v uznesení. "Ide iba o rozhodnutie o väzbe, takže to nemá nejaký meritórny účinok. Počkajme si na ten návrh, ktorý vzíde na základe z vyšetrovania," informoval predseda strany Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).

Advokát obvineného Juraja Cintulu to ale vidí inak. "Avšak právny názor najvyššej súdnej autority všeobecného súdnictva, by podľa môjho názoru nemal ostať bez povšimnutia. Samozrejme v budúcnosti, ak by orgány činné v trestnom konaní zabezpečili také dôkazy, že by už ozaj bolo možné hovoriť o terorizme, tak mohlo by opäť prísť k zmene právnej kvalifikácie," uviedol súdom ustanovený obhajca J. Cintulu Namir Alyasry. V týchto dňoch sa zároveň finišuje na správe o atentáte z rezortu vnútra. Tá podľa premiéra odhalí ďalšie skutočnosti. "Som zvedavý ako budete reagovať, ak sa objavia informácie, ktoré sa objavia v súvislosti s atentátom," povedal predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico (SMER-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy