Zatiahnuté
18°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
FOTOGALÉRIA: Horný Zemplín rok po zemetrasení. Obyvatelia stále čakajú na pomoc od štátu
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Horný Zemplín rok po zemetrasení. Obyvatelia stále čakajú na pomoc od štátu

HORNÝ ZEMPLÍN / Deviaty október 2023. Pre väčšinu z nás možno bežný deň, no pre ľudí z Horného Zemplína deň, na ktorý nikdy nezabudnú. Presne pred rokom totiž stačilo pár sekúnd na to, aby im zemetrasenie obrátilo životy naruby. Pozreli sme sa na to, ako to tam vyzerá dnes.

"Utekali sme von v tom, čo sme mali na sebe, nevedeli sme, či sa to nebude opakovať," povedala obyvateľka obce Vyšná Sitnica Anna Dančová. "Ja som utekala po malého do spálne, aj som narazila, som dávala z neho dole omietku, či dýcha," spomínala obyvateľka obce Baškovce Lucia Kuzmová. "Máme zakázané školu otvoriť, žiaci sú doma. Škola je v takom stave, že nemáme peniaze na opravu," vysvetlila riaditeľka ZŠ Košarovce Daniela Drukajová.

"Ja som sa tu krstila, sobášila a teraz kde sa pôjdem pomodliť?" povedala so slzami v očiach obyvateľka obce Jankovce Anna. Živel poškodil rodinné domy aj verejné budovy. Psychické následky si hlavne deti nesú doteraz. "Chvalabohu, nebolo tam úmrtie. Ale ľudia vyľakaní na smrť, som veľmi rád, že ľudia nestratili vieru, nestratili hlavu, nespanikárili," vyjadril sa arcibiskup Bernard Bober.

Zemetrasenie dovedna poškodilo 46 národných kultúrnych pamiatok

Medzi nimi najviac práve tento kostol v Jankovciach. V hre bolo dokonca jeho zbúranie. Ako vidíte, aktuálne tu už prebieha rekonštrukcia, pričom sa všetko odohráva pod dohľadom statika. Vďaka zbierke v košickej arcidiecéze sa podarilo vyzbierať takmer 700-tisíc eur. Rozdelili ich medzi najviac poškodené rodiny a na opravy kostolov.

"Veľká solidarita a ja by som všetkým chcel poďakovať, ktorí od začiatku mysleli na nielen tie škody, ale na to nešťastie ľudí," pokračoval arcibiskup Bober. O 11-tich domoch statici rozhodli, že musia ísť k zemi. "Bolo odhadované, že škody presiahnu 16 miliónov," priblížila koordinátorka pomoci po zemetrasení Lucia Sukeľová.

"Toto je objem peňazí, ktorý štát musí zvládnuť. To nie je miliarda," toto povedal predseda vlády Robert Fico mesiac po zemetrasení priamo na východe v Ďapalovciach. A hoci ministerstvo práce dovedna vyplatilo viac ako 2,37 milióna eur fyzickým osobám a aj obciam, rodiny, ktoré prišli o strechu nad hlavou tvrdia, že na nich akosi pozabudli.

Úrad vlády na naše otázky nereagoval

"Títo ľudia stále ostávajú v tejto beznádeji, veria, že štát na nich nezabudne, pretože nie je ich 500 týchto rodín, ich je 11," pokračovala Sukeľová."Nám štát čo pomohol? Že nám dal tých 800 eur? Druhý majú nárok čo zatepľujú, a my nemáme nárok na nič. Nám povedali nemáme nárok, lebo nemáme čo opravovať," sťažovali sa obyvatelia obce Lucia a Milan.

Údaje o nich odovzdala koordinátorka premiérovi v januári na výjazdovom rokovaní v Kamenici nad Cirochou. "Zatiaľ sme spätnú väzbu nedostali, ale veríme, že ide len o nejaký nejaké nedorozumenie," zakončila koordinátorka Sukeľová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy