Zatiahnuté
17°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Nový vzdelávací program už funguje na 490 školách. Drucker vyzýva aj ostatné školy, aby sa pridali
Zdielať na

Nový vzdelávací program už funguje na 490 školách. Drucker vyzýva aj ostatné školy, aby sa pridali

BRATISLAVA / Už 490 škôl sa učí podľa nového vzdelávacieho programu. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) o tom informoval na štvrtkovej (10.10) tlačovej besede.

"Je to o tom, aby sme naučili deti novým prenositeľným zručnostiam, zvyšovali gramotnosť, zvyšovali kritické myslenie, spoluprácu," priblížil Drucker. Zároveň vyzval ostatné školy, aby sa zapojili a pripravili sa na tzv. kulikulárnu reformu.

Minister vyzdvihol aj fungovanie podporných opatrení pre učiteľov. "Musím pochváliť naozaj Národný inštitút vzdelávania a mládeže aj regionálne centrá podpory učiteľov, ktorí dodávajú maximálnu podporu," doplnil. Ďalšie školy sa môžu zaregistrovať v treťom kole registrácie od novembra.

NRSR: Verejné obstarávanie pri učebniciach na VŠ by sa mohlo zjednodušiť

Verejné obstarávanie vo vzťahu k vysokoškolským učebniciam či skriptám by sa mohlo zjednodušiť. Navrhuje to skupina koaličných poslancov za Smer-SD a Hlas-SD v návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú podala do parlamentu. Podľa návrhu by sa zákon o verejnom obstarávaní nemusel vzťahovať na podlimitnú zákazku, ktorej predmetom je tvorba a vydanie vysokoškolských učebníc, skrípt a ďalších výstupov publikačnej činnosti zamestnancov vysokých škôl (VŠ) a študentov študijného programu tretieho stupňa, ktoré zadáva vysoká škola.

"Tento návrh zároveň reaguje na vývoj na trhu s výstupmi publikačnej a umeleckej činnosti tvorivých pracovníkov vysokých škôl a doktorandov, ktorý už dlhodobo nie je riadený trhovým princípom a voľnou konkurenciou, ale je riadený kvalitou a preferenciou publikovania v medzinárodne uznávaných vydavateľstvách," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe. Publikovanie v medzinárodných vydavateľstvách podľa poslancov doktorandom poskytuje medzinárodnú viditeľnosť ich diel, viac medzinárodných citácií a tiež budovanie a upevňovanie ich mena ako medzinárodne uznávaného vedeckého pracovníka. Medzinárodný dosah ich výstupov je aj hlavným kritériom ich kvalifikačného rastu.

Poslanci navrhujú, aby bola novela účinná od 1. januára 2025.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy