Zatiahnuté
14°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Na Slovensku je rozdiel v odmeňovaní žien a mužov v práci viac ako 15 %
Zdielať na

Na Slovensku je rozdiel v odmeňovaní žien a mužov v práci viac ako 15 %

Archívna reportáž

SLOVENSKO / Na Slovensku je rozdiel v odmeňovaní žien a mužov v práci vyše 15 %, v rámci EÚ je to 13 %. Značné rozdiely v odmeňovaní sú najmä v regiónoch. Upozornila na to advokátska kancelária Fairsquare na základe údajov Eurostatu. Zdôraznila, že ženy a muži by mali mať právo na rovnakú mzdu za rovnakú prácu alebo porovnateľnej hodnoty. Zlepšiť to môže aj smernica EÚ o rovnakom odmeňovaní, ktorá musí byť prenesená do Zákonníka práce do 7. júna 2026.

"Zákonník práce už od roku 2007 stanovuje, že mzdové podmienky musia byť dohodnuté bez akejkoľvek diskriminácie podľa pohlavia," uviedla advokátska kancelária. Doplnila, že rovnako sa to týka aj miezd podľa geografického rozdelenia. Odborník na pracovné právo z advokátskej kancelárie Marián Mészáros spresnil, že cieľom smernice je zaviesť transparentnejšie pravidlá pre platový postup a odmeňovanie.

Správy budú zasielať Inšpektorátu práce

Smernica podľa neho umožní zaviesť pravidlo, že napríklad sprístupňovanie kritérií platového postupu sa nebude týkať zamestnávateľov s menej ako 50 pracovníkmi alebo povinnosť podávania správ o rozdiele v odmeňovaní žien a u mužov nebude platiť pre firmy s menej než 100 zamestnancami. Tieto správy však budú musieť podávať monitorovaciemu subjektu väčší zamestnávatelia, ktorí majú nad 100 pracovníkov. "Je možné predpokladať, že sa tieto správy budú zasielať buď Inšpektorátu práce, príslušnému úradu práce, ústrediu práce alebo dokonca priamo Ministerstvu práce, sociálnych veci a rodiny SR," priblížil Mészáros.

Začiatok tejto povinnosti sa bude podľa neho líšiť na základe toho, aký majú firmy počet zamestnancov. Pri 100 až 149 pracovníkoch budú musieť splniť túto povinnosť každé tri roky za predchádzajúci kalendárny rok, a to najneskôr 7. júna 2031. Pri najväčších zamestnávateľoch s 250 a viac zamestnancami to bude každoročne za predchádzajúci kalendárny rok, teda najneskôr 7. júna 2027.

Po novom sa nebudú môcť pýtať uchádzačov na odmeny

Odborník vysvetlil, že po novom sa nebudú môcť zamestnávatelia pýtať uchádzačov na odmeny, ktoré dostávajú v súčasnom zamestnaní. Ďalej budú musieť zabezpečiť, aby pracovné inzeráty a názvy pracovných miest boli rodovo neutrálne. Zamestnanci budú môcť zase požiadať o informácie o individuálnej úrovni odmeny s členením podľa pohlavia alebo rovnakej pracovnej kategórie. Tieto informácie im bude musieť zamestnávateľ poskytnúť do dvoch mesiacov od požiadania.

Smernica vymedzí aj právo zamestnanca na odškodné, a to v prípade utrpenia škody v dôsledku porušení práv alebo povinností zamestnávateľa. Zamestnanec si bude môcť aj spätne žiadať nevyplatenú odmenu, vrátane prémií či náhradu nemajetkovej ujmy, ktorá musí zahŕňať aj úrok z omeškania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy