Jasno
10°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Ľudia so špeciálnymi diétami budú musieť doplácať veľké peniaze za potraviny
Zdielať na

Ľudia so špeciálnymi diétami budú musieť doplácať veľké peniaze za potraviny

SLOVENSKO / Oproti 60 centom teraz za špeciálnu múku ľudia trpiaci fenylketonúriou budú doplácať takmer štyri eurá. Ide navyše len o polkilogramové balenie. Televíziu JOJ oslovili viaceré rodiny, ktoré hovoria, že na to jednoducho nebudú mať financie. A sú sklamané, že z verejného sľubu, dnes už bývalej ministerky zdravotníctva o nezvyšovaní cien za dietické potraviny, vypadli zo zoznamu práve tie ich.

​"Ten jeden chlebík mu vydrží na dva dni. Ja neviem budem musieť špekulovať," povedala Daniela Melová, mama dvoch dospelých detí trpiacich fenylketonúriou. "Chlieb nás vyšiel 70 centov, dva chleby 1,40 eur. V tomto prípade už musíme hovoriť do 8 eur na jeden deň," opísala Erika Rudická, mama dvoch chlapcov trpiacich fenylketonúriou.

Na mesiac by si museli priplatiť minimálne 240 eur

Na mesiac potrebuje táto samoživiteľka s dvomi dospievajúcimi synmi s diagnózou fenylketonúria niekde získať minimálne o 240 eur viac. A to hovoríme o využití polkilogramovej špeciálnej múky iba na pečenie chleba. "V podstate potrebujete, či už zahusťujete omáčku alebo polievočku," dodala pani Rudická. "Úžasné žemličky, úžasné rohlíčky upečieme sami," dodala pani Melová.

Ľudia trpiaci fenylketonúriou majú celoživotne prísnu nízkobielkovinovú diétu. Múky, na ktoré budú po novom doplácať viac ako tri eurá sú jej neoddeliteľnou súčasťou. "Nám ministerstvo zvyšuje doplatky na múku, ktorá bola najpredávanejšia, lebo ten chleba nízkobielkovinový, ktorý je v obchode, stojí okolo 5 eur pol kila," uviedol Marián Takács, predseda združenia na pomoc ľuďom postihnutým fenylketonúriou.

Je ich tak málo, že si ich nikto nevšimol?

Pritom ešte v septembri dnes už bývalá ministerka zdravotníctva na sociálnych sieťach verejným statusom sľúbila, že sa príplatky za dietické potraviny zvyšovať nebudú. Ľudia s touto diagnózou majú dve otázky. Prvá, či je ich tak málo, aby si ich problémy nikto nevšimol a druhá, či je ich tak veľa, že štát nenájde peniaze, ktoré by im pomohli. "Okolo 600 až 800 pacientov je na Slovensku," ozrejmil Takács.

Ministerstvo zdravotníctva na našu otázku okrem iného uviedlo, že doplatky pri 94 potravinách pre týchto ľudí ostávajú rovnaké. "Najviac stúpol doplatok u tých nízkoproteínových dietetických potravín, ktorých cenotvorba výrobcom je v porovnaní s ich nutričnou hodnotou nastavená vysoko. Tieto potraviny však spadajú do ochranného limitu spoluúčasti pacienta a preto môže byť ich doplatok plne alebo čiastočne kompenzovaný zdravotnou poisťovňou," znelo v stanovisku ministerstva zdravotníctva. 

Nedodržiavanie diéty môže byť fatálne

Čo je pravda, ale aktuálne ide o 7 centov. "Najrýchlejšie sa do chudoby prepadávajú tie rodiny, kde má dieťa nejaké chronické ochorenie. Je tu aj druhý rozmer. V prípade ak dôjde k nejakej kritickej situácii ohrození na živote, tak tá zdravotná starostlivosť je oveľa drahšia, ako keby sme tomu predchádzali tou systematickou podporou napríklad dostupnosti týchto potravín," povedala Vladimíra Marcinková, poslankyňa NR SR strany SaS. 

Nedodržanie prísnej diéty pri tejto diagnóze má totiž fatálne následky. "Poškodiť nervový systém a poškodí nakoniec mozog, čiže by boli mentálne postihnutí," dodala pani Rudická. 

Celý rozhovor s Danielou Melovou, mamou dvoch dospelých detí trpiacich fenylketonúriou si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy