Oblačno
13°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Mimoriadna situácia na Liptove: Krízový štáb zasadal po smrteľnom útoku medveďa
Zdielať na

Mimoriadna situácia na Liptove: Krízový štáb zasadal po smrteľnom útoku medveďa

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Na okresnom úrade v Liptovskom Mikuláši vo štvrtok (10.10) zasadal krízový štáb. Od 5. októbra platí na území okresu mimoriadna situácia pre výskyt medveďa hnedého. Okresný úrad ju vyhlásil po smrteľnom útoku medveďa na hubára v katastri obce Hybe.

Zo záberov, ktoré boli nakrútené na Liptove, je vidieť, že kalisko je plné medveďov. O osude liptovských medveďov sa vo štvrtok (10.10) veľmi emotívne rozhodovalo na krízovom štábe v Liptovskom Mikuláši. Aj v prípade tejto mimoriadnej situácie bolo vysvetlené, že povolenie na odstrel, nech žiada užívateľ poľovného revíru priamo ministerstvo životného prostredia

"Nemuselo dôjsť k takej situácii, keby sa to riešilo skôr, bojíte sa vyjsť zo záhrady a už aj ubližujú ľuďom," uviedla starostka obce Bobrovček Jana Kušová. Starostovia dostali domácu úlohu, počas mimoriadnej situácie by mali hlásiť výskyt medveďa minimálne raz týždenne. "Ja zavolám zásahový tím. Príde za deň, za dva, ale ak príde s píšťalkami po 4 dňoch, tak to už je v pasé," povedal starosta Liptovskej Sielnice Igor Guráň. Mimoriadna situácia bola vyhlásená v súvislosti so sobotňajším smrteľným útokom medveďa na hubára v katastri obce Hybe.

Našli sa ale aj takí starostovia, ktorý sa s postupom, o ktorom rozhodol krízový štáb nestotožňujú

"My to robiť nebudeme," vyjadril sa starosta Demänovskej doliny Richard Bros. Starostovia majú 10 dní na to, aby nahlásili problémové medvede, na základe toho sa určia nárazníkové zóny s povoleným odstrelom. Ale nebude to fungovať tak, že sa bude bezhlavo strieľať. "To nie je nejaký holubník, že si niekto nadiktuje sto medveďov, tak bude sto, nie," priblížil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Filip Kuffa.

Zrejme medzi prvými požiada o odlov medveďa hnedého mesto Liptovský Mikuláš. A zistia ako bude teória prezentovaná na krízovom štábe fungovať v praxi.
"Už v piatok 11.10 píšu žiadosť na Ministerstvo životného prostredia, na základe nami nahláseného pohybu medveďov v okrajových častiach mesta," informoval primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy