Oblačno
18°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Svorka 25 psov v rodinnom dome: Majiteľ tvrdí, že to nikdy nebol jeho zámer
Zdielať na

Svorka 25 psov v rodinnom dome: Majiteľ tvrdí, že to nikdy nebol jeho zámer

VEĽKÉ LOVCE / Svorka 25 psov je výsledok nekontrolovaného rozmnožovania nekastrovaných psov v rodinnom dome vo Veľkých Lovciach. Majiteľ, ktorý sa síce o psov dobre stará, bezradne krčí ramenami – mať toľko psov nebol jeho zámer.

"Prišiel som domov a už boli v druhom stave. Ja som nechcel toľko psíkov, načo by mi boli. Stačil by jeden, ale keď sa mi už okotili, tak čo som mal robiť," povedal majiteľ domu a svorky psov Emil. "Každý príbeh má svoj začiatok a neviem ako presne začal tento. Z celého domu sa ozýva štekot a intenzívne sa rozlieha do širokého okolia," informoval starosta obce Veľké Lovce Marek Šafár.

V rodinnom dome vo Veľkých Lovciach žije 4-členná rodina. Dôchodca Emil, jeho brat, manželka, dospelý syn. A 25 psov. "Prvým bola Belina. Tá je štepená a má aj preukaz," upresnil majiteľ. Na otázku, koľko ich je vnútri, odpovedal: "Ja ani neviem, malo ich byť 18, ale nie je." "Jedná sa o plemeno a krížence Jack Russell teriéra. Taká príbuzenská plemenitba tu nastala," upresnil Peter Krajčí z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Nové Zámky.

Nekastrované psy sa za 5 rokov rozmnožili na súčasných 25. Psíky sú síce v dobrej kondícii, aj čistí, ale rozhodne to nie je ideálny stav. "Bolo tu cez obec niekoľko podnetov. ažnosti na majiteľa, kvôli zvýšenému hluku a zlým hygienickým podmienkam. Po kontrole sa dali veci do pohybu, vybavila sa štátna karanténa vo Veľkom Krtíši," upresnil Krajčí. Na otázku, čo dostávajú psíci žrať, majiteľ reagoval: "Granule, kosti a mäso." Na otázku dane odpovedal: "Platím iba v Nových Zámkoch."

"Celý deň tu vyštekajú, kvôli nemu som si musel dať spraviť betónový plot, aby neprechádzali psy. A smrad ide odtiaľ," povedal sused pána Emila, Ján. "Tu býva policajt, on sa nehnevá, ani pani učiteľka, len môj sused Janko," komentoval pán Emil. "Viackrát sa stalo, že psi ušli vo svorke. Je to potenciálne veľmi nebezpečné pre dospelých, ale aj pre deti. Preto sme riešili tieto podnety zo štátnou veterinou a takisto s útulkami," doplnil Šafár.

"Ide prevažne o mladých psíkov, maximálne do 5 rokov. Sú tam aj nejaké šteniatka. Zajtra bude rozhodovať Regionálna veterinárna a potravinová správa o tom, že čo sa odváža a všetky zvieratá idú najprv do štátnej karantény," informovala Diana Truchlíková zo Združenia za práva zvierat. "Ja som veľmi vďačný, že naozaj sa veci pohli a situácia sa tým vyrieši, dúfam," dodal starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy