Oblačno
18°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Epidémia vší na západnom Slovensku: Odborníci varujú pred zhoršením situácie
Zdielať na

Epidémia vší na západnom Slovensku: Odborníci varujú pred zhoršením situácie

BRATISLAVA / Západné Slovensko zasiahla epidémia vší. Tie sa šíria najmä v školách a v kolektívoch. Školy už prijali opatrenia a komunikujú s rodičmi. Toto je ale iba začiatok. O pár týždňov nás čaká ešte horšia situácia.

Na zvýšený výskyt vší na školách medzi deťmi upozorňujú najmä lekárne, ktoré za posledné dva mesiace zaznamenali výrazný nárast dopytu po produktoch proti všiam. Tento stav ale priznávajú aj samotné školy. "Západné Slovensko momentálne eviduje najvyšší výskyt vší v rámci z celého Slovenska. Momentálne je medziročný nárast predaja produktov proti všiam až 35 %. V mesiacoch september až november sa vyskytujú vši v kolektívoch práve najčastejšie," informovala hovorkyňa najväčšej siete lekární Kvetoslava Kirchnerová.

"Naozaj zaznamenávame väčší nárast vší vo vlasovej časti hláv detí. Ale nie je to niečo, čo je extrémne až vypuklé. Je to taký štandardný stav pre toto obdobie," priblížila riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová. Preto si mnohí rodičia v edupage prečítali takúto správu: "Vážení rodičia, v triede sa nám vyskytli vši. Chceme vás poprosiť, aby ste deťom pre istotu pozreli vlasy."

Odhady ale hovoria o tom, že o pár týždňov bude situácia ešte horšia

"Keďže kulminácia výskytu vší je práve niekde na pomedzí októbra a novembra, je vysoký predpoklad, že tieto čísla nám ešte porastú a tie vši sa nám budú vyskytovať v kolektívoch ešte viac ako teraz," pokračovala Kirchnerová. Školy sú na to už teraz pripravené. "Máme dohodnutý spôsob ako oznamujeme rodičovi, že teda dieťa má zavšivavenú hlavu. A toto je aj taká výzva a prosba aj voči ostatným rodičom, aby kontrolovali vlasovú časť hlavy deťom. Najlepšie zaberá ručne vyberať alebo pomocou hrebeňov hnidy," vysvetlila Drgoňová.

"Prejavuje sa to tak, že deti aj dospelých začne svrbieť hlava hlavne v spánkovej časti, v zadnej spacej časti. Ak to necháme zájsť ďaleko, tak môže sa stať to, že si zanesieme bakteriálnu infekciu do vlasovej pokožky," osvetlila Kirchnerová. Na ich odstránenie existujú prípravky. "Vši sa prenášajú pri osobnom kontakte, preto sa deti môžu nakaziť veľmi rýchlo. Zbavenie sa vší trvá približne 14 dní. Prípravok na vši odstráni vši ihneď, ale ešte zostávajú hnidy," informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú na to, že niektorí rodičia si nemusia byť vedomí závažnosti problému a neskoršieho zásahu. Jednoznačne im ale odporúčajú, aby svojim deťom vlasy pravidelne kontrolovali, najmä po návrate z kolektívu. Faktom však ostáva, že to nemá nič spoločné so zlou alebo zanedbanou hygienou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy