Oblačno
18°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Svetový deň duševného zdravia: Stromy prianí prinášajú podporu a nádej
Zdielať na

Svetový deň duševného zdravia: Stromy prianí prinášajú podporu a nádej

BRATISLAVA / 10. október je už dlhé roky Svetovým dňom duševného zdravia. Na Slovensku sa problémy s duševným zdravím týkajú minimálne pätiny obyvateľov. Celosvetovo ide o vážny problém, ktorému sa nevyhli ani slávne osobnosti. Speváčka Adele trpela popôrodnými depresiami. Herec Ryan Reynolds zas počas natáčania Deadpoola nemohol spávať a trpel úzkosťami.

Pozitívne odkazy na stromoch prianí

​"Už v materskej škôlke nás učia, že sa máme starať o svoje zuby, máme si ich umývať, aby sme nemali zubný kaz, ale málokto a málokedy sa s nami rozpráva o tom, ako máme prežiť ťažké chvíle v živote," opísala prednostka psychiatrickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre psychiatriu doc. MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD. Buďme k sebe milší či všetko zlé je na niečo dobré a podobné pozitívne odkazy na stromoch prianí nás len ubezpečujú, že vzájomná podpora a ľudskosť zo spoločnosti ešte nevymizli. "Stromy prianí sú práve takou oázou pohody, pozitívnej energie, bezpečným miestom, kde ľudia zdieľajú nie to negatívne, ale pozitívne," pokračovala Izáková.

Projekty pre rozvoj duševného zdravia

Za posledný rok vyrástli podobné stromy prianí na rôznych miestach Slovenska. Nájdete ich na úradoch, školách, v nákupných centrách či vo firmách. Ľudia na nich môžu nechať pozitívne odkazy pre okoloidúcich. "Určite to môže pomôcť ľuďom uvedomiť si, čo majú a za čo môžu byť vďační," povedala študentka Alžbeta. Okrem stromov prianí sa rozbehli aj iné projekty pre rozvoj duševného zdravia. "V školách existujú centrá pedagogicko-psychologického poradenstva. Na niektorých školách existujú podporné tímy. Za posledný rok zriadili výbor pre psychosociálnu podporu v oblasti duševného zdravia. Navrhli sme, aby bol zriadený Fond na podporu duševného zdravia," uviedol riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský.

​Študenti si pomáhajú navzájom

"Myslím si, že sa do seba veľa ľudí uzavrelo počas pandémie. Tým, že mali možnosť byť stále doma, tak si v tom našli komfort a už menej idú do nejakých rizík a nových možností," povedala študentka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Bratislavský spolok medikov Emma Zoboková. Školy vo všeobecnosti trpia na nedostatok odborníkov na duševné zdravie. Na viacerých vysokých školách preto fungujú programy, kde si študenti pomáhajú navzájom, prípadne sú zapojení dobrovoľníci. "Ktorí sú špecialisti na to, že identifikujú študentov, ktorí môžu mať nejaké problémy. Dohliadajú na ich duševné zdravie a vedia im odporučiť vyhľadanie odbornej pomoci, ak je to už niečo vážnejšie," upresnil prodekan pre vedu, výskum a doktorandské štúdium Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Bratislava prof. RNDr. Ivan Varga, PhD. etPhD.

Starostlivosť o zdravie u mladých ľudí

O svoje zdravie sa mladí ľudia starajú rôznorodo. "Meditácia alebo celkovo vypnúť hlavu. Prípadne videohry, často pomáhajú, že prídete do iného sveta," povedal Tomáš. "Ak mám čas, tak veľmi pomáha si aj 20 minút pospať," reagovala Alžbeta. "Prakticky na každého z času na čas doľahnú stavy úzkosti a je prirodzené o nich rozprávať. Nevyhli sa ani slávnym osobnostiam - spevákom, hercom, spisovateľom, politikom a mnohým iným," uviedol na Facebooku Michal Sabo z Progresívneho Slovenska. Ako hovorí jeden z odkazov na strome prianí, neznič si dobrý deň premýšľaním o zlom včerajšku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy