Jasno
15°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Trenčín si uctil pietnou spomienkou obete vraždy na Zámockej ulici
Zdielať na

Trenčín si uctil pietnou spomienkou obete vraždy na Zámockej ulici

TRENČÍN / V Trenčíne v piatok (11.10) od rána spomínajú na dvoch mladých ľudí, ktorí zomreli pri streľbe na Zámockej ulici v Bratislave. Podujatie sa malo pôvodne konať na gymnáziu. Vedenie ho nakoniec zrušilo. Iniciatívy sa však chopilo samotné mesto Trenčín.

Vraždu na zámockej si v Trenčíne uctili pietnou spomienkou na námestí študentov. "Nebudú tu žiadne prejavy ani vystúpenia, je to len pietna spomienka. Je to dôležité na to uvedomiť si akú dobu žijeme a aké dôležité je si chrániť slobodu," vysvetlil primátor mesta Trenčín Richard Rybníček.

Podujatie nesie názov Deň pestrosti a inicioval ho primátor Trenčína. Urobil tak potom, ako podobné podujatie, ktoré sa malo konať v tunajšom gymnáziu Ľudovíta Štúra zrušili. Dôvodom mali byť vyhlásenia europoslanca Milana Mazureka, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. "Nemôžeme to nechať tak, aby ktokoľvek iný rozhodoval o tom, čo si študenti, ktorí sú múdri, že im niekto bude diktovať a rozprávať, čo majú robiť. Chcel som sa zastať študentov, žiakov a svojho mesta," pokračoval primátor Rybníček.

Ľudia si môžu na námestí uctiť obete útoku

Ľudia prechádzajúci námestím môžu pri fotografiách Matúša a Juraja, ktorých pre barom Tepláreň zastrelili zapáliť sviečky a napísať odkaz do knihy. "Prišiel som si uctiť obete prvého teroristického útoku na Slovensku, ktoré zomreli za to, že sú iní a existuje skupina ľudí, ktorá šíri nenávisť voči ich inakosti," povedal jeden z účastníkov.

"Títo dvaja nevinní ľudia, ktorí v podstate za nič nemôžu, a zomreli rukou, tiež v podstate chudáka, zmanipulovaného človeka, tak sa stali symbolom slobody. Zmyslu bojovať za slobodu, lebo to je to najdôležitejšie, čo sme si 89. vybojovali," zakončil primátor Rybníček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy