Jasno
10°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Štát plánuje pre občanov dlhopisy: Minimálna investícia má byť tisíc eur
Zdielať na

Štát plánuje pre občanov dlhopisy: Minimálna investícia má byť tisíc eur

SLOVENSKO / Štát chce na budúci rok vydať svoje dlhopisy pre občanov. Ministerstvo financií plánuje nastaviť podmienky tak, aby boli prístupnejšie pre bežných ľudí. Minimálna investícia má byť tisíc eur. Či však bude záujem, to uvidíme až na jar.

​Štátne dlhopisy patria vo svete ku bežným Finančným nástrojom. Podľa ministra Kamenického ide o doplnkový zdroj financovania pre štát a touto emisiou by chceli získať do 300 miliónov eur. "Budú oslobodené od daní a odvodov, čo je veľká výhoda oproti všetkým ostatným dlhopisom pre občanov v okolitých krajinách," povedal Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Tento rok v máji robila agentúra AKO prieskum, či by ľudia mali záujem o štátne dlhopisy, ak by na ne mali dosť peňazí. 57 percent opýtaných povedalo, že by si ich nekúpili, 21 percent by si ich kúpilo a necelá pätina odpovedala, že sa v tom nevyzná. Úročenie ministrom avizovaných štátnych dlhopisov by mohlo byť okolo troch percent. Konkrétne podmienky však nastavia až pred začiatkom ich predaja. "Hlavnou výhodou pre občanov je bezpečnosť, to znamená, že majú 100 percentnú garanciu, že investované prostriedky im štát pri splatnosti dlhopisu vráti, a k tomu im ponúkne adekvátny výnos," informoval riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity Daniel Bytčánek.

Tak sme sa teda pýtali, čo na takúto ponuku hovoria ľudia na Hornom Zemplíne. Humenčania nám povedali, že do takéhoto investovania by sa príliš nehrnuli. "Im veriť? Ja by som im neverila," "to je zas klamanie ľudí," povedali opýtaní. Neveria, že by sa im investované peniaze vrátili a tí, ktorým by sa to aj pozdávalo, veľmi nemajú z čoho investovať. "Vy myslíte, že my máme tisíc eur? Aké my máme dôchodky?" "Tri percentá, to je dosť málo. Malé platy, veľké výdavky," "V dnešnej dobe, každý klame, ja neverím nikomu a vláde vôbec neverím," dodali opýtaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy