Jasno
15°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Tragédia, ktorá zmenila Slovensko: Od útoku na Zámockej prešli dva roky
Zdielať na

Tragédia, ktorá zmenila Slovensko: Od útoku na Zámockej prešli dva roky

Archívne video Archívna reportáž

Deň po tragédii

BRATISLAVA / V sobotu 12. 10. uplynuli dva roky od tragického útoku na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorom prišli o život dvaja mladí muži, Matúš a Juraj. Dňa 12. októbra 2022 ich zastrelil iba 19-ročný študent z nenávisti voči LGBTI+ komunite. Po tomto brutálnom čine páchateľ Juraj ukončil svoj život samovraždou.

​Priatelia a známi opisujú Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča ako slušných, inteligentných a ambicióznych mladých ľudí, ktorí mali celý život pred sebou.

„Cítim obrovskú bolesť, obrovský smútok, čo sa vtedy stalo. To, čo sa stalo, sa môže stať každému z nás, len preto, kým sme sa narodili,“ povedal pred dvomi rokmi Roman Samotný, majiteľ podniku Tepláreň, kde sa tragédia odohrala.

Radikálne názory útočníka

Útočník Juraj bol verejne známy pre svoje radikálne názory. Na sociálnych sieťach otvorene šíril nenávisť voči homosexuálom a židom. Bol synom poslanca, ktorý kandidoval za stranu Vlasť, a žil so svojou rodinou v bratislavskom Ružinove. Navštevoval školu pre mimoriadne nadané deti v bratislavskom Novom Meste, ktorá jeho čin jednoznačne odsúdila a vyjadrila hlbokú sústrasť rodinám obetí.

Táto tragédia otvorila dôležitú diskusiu o rastúcej nenávisti a intolerancii v spoločnosti. Na pamiatku Matúša a Juraja, ako aj na podporu LGBTI+ komunity, sa po celej krajine konali spomienkové podujatia a demonštrácie, ktoré pripomínajú dôležitosť rešpektu a rovnosti pre všetkých bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu či identitu.

V deň útoku Juraj K. zverejnil svoj manifest, v ktorom uviedol, že sa inšpiroval útokmi z Nového Zélandu a Kalifornie. Trestné stíhanie bolo zastavené, keďže páchateľ už nežije. Za priestupok nezabezpečenia strelnej zbrane pred neoprávneným použitím bol však odsúdený jeden z príbuzných strelca.

Polícia vypátrala strelca mŕtveho

Útok prekvalifikovali na závažný trestný čin teroristického útoku

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic potvrdil v pondelok 17. októbra 2022, že dvojnásobná vražda Juraja a Matúša pred podnikom Tepláreň na Zámockej ulici bude prekvalifikovaná na obzvlášť závažný trestný čin teroristického útoku.

„Hoci sa môže zdať, že to nemá význam, keďže páchateľ je mŕtvy, jednou z foriem súčinnosti pri teroristických trestných činoch je aj schvaľovanie teroristického útoku,“ uviedol Lipšic. Dodal, že za schvaľovanie takýchto činov hrozí trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová spresnila, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry po konzultácii s prokurátorom zmenil právnu kvalifikáciu streľby na Zámockej na závažný zločin teroristického útoku. Na základe zhromaždených dôkazov je zrejmé, že skutok spĺňa všetky zákonné znaky tohto trestného činu.

Radka, ktorú bola počas útoku postrelená, hodnotí situáciu po roku

Ako Radka hodnotí rok po útoku a ako pristupuje k ľudom, ktorí majú iný názor? Dozviete sa v archívnej reportáži.

​K tragédii sa vyjadrili aj politici

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) pripomenula, že dvojnásobná vražda z nenávisti bola motivovaná sexuálnou orientáciou obetí. Zdalo sa, že táto tragédia by mohla posunúť tému rovnosti párov rovnakého pohlavia vpred, ale stal sa opak. SaS ostro odsúdila nenávistné prejavy, ktoré sa začali šíriť vo verejnom priestore, pričom niektorí politici začali pretláčať rétoriku proti LGBTI+ komunite.

„Hneď po vražde sme vyzývali na zmenu, aby sa LGBTI+ ľudia nebáli verejne prejavovať svoju identitu a mali rovnaké práva ako všetci ostatní. Verili sme, že táto tragédia urýchli legislatívne zmeny, no nestalo sa tak. Politici začali ešte ostrejšie útočiť na LGBTI+ ľudí,“ povedal v tom čase podpredseda SaS Branislav Gröhling. Dodal, že súčasná politická situácia neposkytuje nádej na zlepšenie, no SaS bude pokračovať v boji za práva párov rovnakého pohlavia.

​Progresívne Slovensko (PS) reagovalo podobne, pričom zdôraznilo, že LGBTI+ ľudia boli terčom nenávistnej predvolebnej kampane. Michal Šimečka varoval, že s príchodom novej vlády sa postoj voči LGBTI+ komunite ešte zhorší, čo povedie k nárastu útokov. PS bude aj naďalej bojovať za rovnosť pre všetkých zo svojich poslaneckých pozícií.

Podpredsedníčka PS Lucia Plaváková dodala, že ani smrť Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča, či vážne zranenie Radky Trokšiarovej, nepriniesli zlepšenie situácie pre LGBTI+ komunitu. „Nenávisť sa stále šíri a jej nositelia sa pripravujú obsadiť vládne pozície. Ale my sa nevzdáme. Tento boj za bezpečnosť a rovnosť vyhráme – v mene Juraja, Matúša, Radky a všetkých, ktorí sa necítia bezpečne,“ uzavrela Plaváková.

Strana Demokrati zdôraznila potrebu tolerancie. „Výstrely nenávisti zabili dvoch nevinných ľudí a zanechali jazvu na našej spoločnosti,“ uviedli Demokrati. Zdôraznili potrebu úcty, pochopenia a rešpektu, ktoré sú kľúčom k tomu, aby sa podobná udalosť nikdy nezopakovala.

Trenčín si uctil pietnou spomienkou obete vraždy na Zámockej ulici

V piatok 11. októbra sa v Trenčíne konala spomienka na obete streľby pred bratislavským barom Tepláreň. Pôvodne mali tento deň pripomenúť študenti na Gymnáziu Ľudovíta Štúra, avšak po zverejnení videa Milana Mazureka bola akcia vedením školy zrušená. Následne sa primátor mesta rozhodol, že Deň pestrosti usporiada mestský úrad.

Vraždu na Zámockej ulici si v Trenčíne pripomenuli pietnou spomienkou na námestí, ktorú organizovali študenti. „Nebudú tu žiadne prejavy ani vystúpenia, ide len o pietnu spomienku. Je dôležité uvedomiť si, v akej dobe žijeme a aké nevyhnutné je chrániť slobodu,“ vysvetlil primátor Trenčína Richard Rybníček.

Spomienkovú akciu organizuje taktiež Iniciatíva Inakosť

V sobotu 12. 10. medzi 10:00 a 18:00 majú ľudia príležitosť navštíviť budúce komunitné centrum na rohu Krížnej 2 a Záhradníckej 1, kde sa uskutoční jedinečná spomienková akcia na počesť Matúša a Juraja, obetí tragického útoku z nenávisti. Cieľom akcie je vytvoriť priestor pre nádej a podporu láskavosti v spoločnosti.

Vo vnútri komunitného centra dostanú návštevníci papier a pero, aby mohli napísať svoj sen o láskavejšom Slovensku. Tieto osobné odkazy budú potom zavesené na dúhové stužky, kde sa pripoja k ďalším snom a prianiam, čím spoločne pomôžu naplniť prázdny priestor symbolom nádeje a solidarity.

Táto spomienková aktivita slúži ako pocta láskavosti a otvorenosti Matúša a Juraja a zároveň pripomína, akú krajinu si želáme spolu vytvárať – krajinu, kde je priestor pre každého, bez ohľadu na jeho odlišnosť. Akcia ponúka možnosť zdieľať sny o lepšej, tolerantnejšej budúcnosti a prispieť tak k atmosfére podpory a vzájomného porozumenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy