Jasno
16°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Malé nemocnice lákajú budúcich lekárov. Ponúkajú im aj nájomné byty
Zdielať na

Malé nemocnice lákajú budúcich lekárov. Ponúkajú im aj nájomné byty

ŽILINSKÝ KRAJ / Študenti medicíny z Univerzity Komenského v Bratislave absolvujú dvojdňový výjazd do Žilinského kraja. Tamojšie nemocnice by ich totiž rady zamestnali a preto im núkajú rôzne výhody. Čoskoro by to mohli byť aj nájomné byty.

​Medici z rôznych kútov Slovenska boli priam nadšení ponukou, keď si mohli pozrieť nemocnice Žilinského kraja. Vysokoškolákov priviezol autobus najprv do regiónu Kysúc. V nemocnici v Čadci prešli viaceré oddelenia spolu s lekári, ktorí tam pracujú. "Musím povedať, že táto nemocnica určite predčila naše očakávania aj čo sa týka vybavenia, aj tej ľudskosti," opísala študentka z Nových Zámkov Vanessa Kiššová.

"Dá sa povedať, aj toto je aktivita, ktorá troška odstigmatizuje, ako keby, nižšiu úroveň v regiónoch, lebo to vôbec nie je pravda," povedal prvý prodekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave prof. MUDr. Peter Valkovič, PhD. "Myslím si, že je to určite zaujíma, že sa človek dostane k viacerým prípadom, ako by sa dostal vo veľkej nemocnici," uviedol študent z Bratislavy Adam Rajčaník.

Nemocnice Žilinského kraja chcú prilákať čo najviac mladých doktorov, pre ktorých majú pripravené rôzne finančné bonusy. "Keďže sme nemocnica, ktorá susedí s Českou republikou, a máme v dosahu jednej hodiny šesť českých nemocníc, tak sme vystavený tvrdej konkurencii. Preto bojujeme o každého lekára," opísal riaditeľ Kysuckej nemocnice s poliklinikou Čadca Martin Šenfeld.

V metropole Kysúc navyše chystajú výstavbu 22 nájomných lekárskych bytov. "Hlavne budú mať benefit, že budú mať kvalitné bývanie, blízko do roboty a samozrejme, výška nájmu tomu bude prispôsobená," dodal Šenfeld. "Tie bytové domy, ktoré nám boli ponúknuté, nás veľmi potešili," uviedla študentka z Košíc Lucia Reisová.

Tridsiati medici pokračujú vo svojej ceste po zdravotníckych zariadeniach Žilinského kraja, aj na Orave a Liptove. "Musím povedať, že nám fungujú všetky oddelenia, všetkých našich nemocníc, ale k takému dobrému stavu, by sme potrebovali viac než 40 lekárov a 77 zdravotných sestier," informovala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. "Som presvedčený o tom, že aj tie regióny budú naozaj zasýtené najkvalitnejšími študentami, ktorých produkujeme do tej miery, ako potrebujú," dodal Valkovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy