Zatiahnuté
10°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Chcete začať s otužovaním? Posilní imunitu aj psychiku, no nezabudnite na riziká
Zdielať na

Chcete začať s otužovaním? Posilní imunitu aj psychiku, no nezabudnite na riziká

BRATISLAVA / Blíži sa zimné obdobie a vy rozmýšľate, že začnete s otužovaním, no máte obavy, že to pre vás nie je vhodné? Ak nemáte žiadne zdravotné problémy a budete k nemu pristupovať opatrne, vedzte, že si ho zamilujete. Odborníci tvrdia, že otužovanie je skvelým nástrojom na budovanie odolnosti proti chladu, odbúranie únavy, ale aj posilnenie imunity, či psychiky. Treba ale myslieť aj na určité riziká, ktoré sú s ním spojené, a preto je dôležité vedieť, ako k otužovaniu pristupovať a na čo si dať pozor.

Postupnosť a výhody

​Ak uvažujete o tom, že začnete s otužovaním, treba začať postupne. Dôležité je nenechávať si to na zimné mesiace, ale zahájiť sezónu už teraz na jeseň. Stať sa otužilcom síce nie je jednoduché, ale má to niekoľko výhod. "Človek keď si ide zaplávať do studenej vody, tak je ako v tretej kozmickej rýchlosti a je taký nakopnutý," povedal otužilec a plavecký tréner Zoltán Makai. "Vbehla som do jazera v januári, robila som to kvôli sennej nádche, ktorú som porazila. Cítim sa odvtedy lepšie, neberiem žiadne lieky," opísala otužilkyňa Denisa Polakovičová.

Riziká a časté chyby

Otužovanie so sebou ale prináša aj určité riziká a skupiny ľudí, ktorým sa táto aktivita neodporúča. "Často sú to tehotné ženy, je to naozaj na vlastnú zodpovednosť. Sú to ľudia, ktorí majú problém s cukrom v krvi, môžu to byť ľudia, ktorí majú problém s krvným tlakom. Starší ľudia si musia dávať pozor, ktokoľvek kto s tým začína, pretože my to zaraďujeme medzi extrémne športy," uviedol lekár, fyziológ a výživový špecialista MUDr. Boris Bajer, PhD.

"Deti by som do otužovania nikdy nenútil. Naopak, iba nech sa spoznajú s tou studenou vodou," opísal otužilec a člen skupiny Zdravé Otužovanie Vladimír Pauco. Dlhoroční otužilci nám prezradili aj časté chyby, ktoré začiatočníci zvyknú robiť. Základom je, cítiť sa zdravotne fit. "Malo by sa otužovať s mierou, lebo už to otužovanie je záťaž pre telo a tá choroba je druhá veľká záťaž," povedala rekordérka v zimnom a diaľkovom plávaní Soňa Rebrová.

Zdravotný efekt a prvá pomoc

"Zlozvyk je to, že držia ruky vonku, čo je dobré si ich ponoriť a nejakým spôsobom ich trénovať. Druhý zlozvyk je, že iba stoja," pokračoval Pauco. "Dať pozor na to, aby sa tam človek doslova nepodchladil, nehrať sa na hrdinu," pokračoval Makai. Hovorí sa, že pre zdravotný efekt sú potrebné dve minúty vo vode.

Ak to preženiete, môže dôjsť k spomínanému podchladeniu. V takom prípade je dôležitá prvá pomoc. "Pokiaľ už ide o tak zásadné podchladenie, že dôjde u človeka k strate vedomia alebo k zastaveniu krvného obehu, tak ho treba resuscitovať a rozhodne volať záchrannú zdravotnú službu," povedal Matej Polák z Asociácie záchrannej zdravotnej služby.

Pravidelnosť a ochranné prostriedky

Počas zimných mesiacov sa odporúča chodiť do studenej vody aspoň dvakrát týždenne. Čo sa týka ochranných prostriedkov na otužovanie, tie sa neodporúčajú. "Rukavice a neoprén je práve proti chladu, čiže buď otužujem alebo si dávam neoprén, aby mi nebola zima," dodal MUDr. Boris Bajer, PhD. 

"Máme zdraveotužovanie.sk, kde píšeme všetko o otužovaní a cieľom je sprístupniť otužovanie širokej verejnosti," dodal Pauco. Treba povedať, že otužovanie okrem iného so sebou prináša aj rôzne úspechy. "Na jazere Lochnes, kde som vydržala 9 hodín v 12 stupňovej vode tiež bez neoprénu a pomôcok, čím som vytvorila slovenský rekord v nedlhšom plávaní v studenej vode," uzavrela Rebrová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy