Zatiahnuté
11°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Nekonečné čakanie u špecialistov na východe Slovenska: Po rokoch prichádza nádej na zmenu
Zdielať na

Nekonečné čakanie u špecialistov na východe Slovenska: Po rokoch prichádza nádej na zmenu

SNINA / Objednal ma na ďalší rok, lebo možno dovtedy už zomriem" – aj takto reagovali nespokojní pacienti na čakacie doby u urológa. V odľahlých regiónoch, ako je napríklad okres Snina, je nedostatok lekárov špecialistov akútny a čakanie na vyšetrenia nekončené. Televízia JOJ na to upozorňovala už pred takmer desiatimi rokmi. Dobrá správa pre pacientov na východe Slovenska prišla až teraz.

"Ja som čakal prakticky dva roky, kým som sa dostal na vyšetrenie," povedal pacient. V Snine čakali pacienti na vyšetrenie u urológa niekoľko mesiacov, aj dlhšie. Posledné roky bola situácia kritická – urológ ordinoval iba dvakrát do týždňa, neskôr sa presťahoval do susednej obce. Potreba urológa v okresnom meste preto bola akútna. "K tamtým, čo tu boli predtým sme sa nemohli dostať," pokračuje pacient.

Hovoria pacienti, ktorých sme zastihli v týchto dňoch už v čakárni pred novootvorenou urologickou ambulanciou. "Som rada, hlavne pre starších ľudí je to veľmi dobre," povedala pacientka. Nová urologická ambulancia je v Snine otvorená ešte len niekoľko dní. Denne tu ošetria zhruba dvadsať pacientov. Tento počet plánujú zvýšiť na tridsať.

Nový lekár ordinuje päť dní v týždni. Hovorí, že čakacie doby sú aktuálne do siedmich dní. Dokonca vychádzajú v ústrety aj pacientom, ktorí cestujú zo vzdialenejších obcí, napríklad z Novej Sedlice, Zboja či Uliča. Čas vyšetrenia prispôsobujú aj príchodom autobusov z týchto dolín. "Je to vynikajúca vec, že ten urológ je tu každý deň," dodal pacient.

Na potrebu špecialistov v regióne upozorňovala TV JOJ už od roku 2015. "V okrese Snina evidujeme 2 špecialistov - urológov, rovnako 2 lekárov v tejto špecializácii má aj okres Humenné, v Medzilaborciach nepôsobí toho času žiaden urológ," uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Dáša Jeleňová. Záujem zo strany špecialistov doteraz nebol a poisťovňa neevidovala ani jednu žiadosť lekára, ktorý by chcel v odbore urológia pôsobiť v okresoch na krajnom východe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy