Zatiahnuté
18°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Samosprávy čelia kríze. Konsolidácia a zákony ich tlačia ku škrtom
Zdielať na

Samosprávy čelia kríze. Konsolidácia a zákony ich tlačia ku škrtom

SLOVENSKO / Finančná situácia samospráv je dlhodobo zlá, pretože doplácajú na časť zákonov. No a dopady konsolidácie im priťažia ešte viac. Mnohé sídla sú už nútené škrtať výdavky, či rušiť služby pre obyvateľov. Niektoré sa však spojili pri nakupovaní energií, čím dosť ušetria.

​Vláda by mala mestám a obciam posunúť 50 miliónov eur, takže do decembra to nejako zvládnu. Podľa šéfa Združenia miest a obcí Slovenska sa však už treba rozprávať o tom, čo bude v ďalšom roku.

"Viaceré samosprávy už avizovali prepúšťanie alebo vypínajú verejné osvetlenie po 23:00 hodine," ozrejmil Jozef Bôžik, primátor mesta Partizánske a predseda ZMOS.

"Len naše hlavné mesto prišlo v minulosti kvôli rôznym politickým a populistickým rozhodnutiam o vyše 50 miliónov eur, a napriek výraznému šetreniu sme boli nútení zoškrtať investície do opráv ciest, chodníkov, obnovy športovísk a verejných priestorov," povedal bratislavský primátor Matúš Vallo.

Spojenie im pomôže

Niektoré radnice si vyrátali, že ak sa spoja pri verejnom obstarávaní plynu a elektriny, bude to pre nich výhodné. "Investičný a modernizačný dlh v mestách je obrovský a tých štátnych financií, ako vidíme je stále menej a menej, takže ja vítam túto spoluprácu," hovorí Miroslava Štrbová, zástupkyňa primátora Pezinka.

"Nielen stáť a naťahovať ruku, že potrebujeme nejakú pomoc, ale hľadáme aj vo vlastných radoch možnosti ako konsolidovať, ako sa správať hospodárne, účelne a efektívne," uviedol primátor Dubnice nad Váhom Peter Wolf.

Ušetriť môžu státisíce

Stupava, Pezinok, Dubnica nad Váhom a ďalších vyše desať miest takto dokopy môžu ušetriť až státisíce eur. "Je to trojnásobne až štvornásobne nižšia suma oproti tomu, čo sme nakupovali v mestách v rámci plynu a je to asi jedenkrát nižšia suma pri elektrine," hovorí primátor Trenčína Richard Rybníček.

"Sme sa takisto zapojili do tohto verejného obstarávania a očakávame značné úspory hlavne keď dostaviame niektoré športové zariadenia, ktoré sú energeticky náročné," ozrejmil Peter Novisedlák, primátor Stupavy.

Keďže mestám sa takéto spoločné verejné obstarávanie osvedčilo, plánujú to robiť aj iných oblastiach. A možno sa inšpirujú aj ďalšie samosprávy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy