Zatiahnuté
18°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Štát si privlastnil lesy, urbárnici čakali 20 rokov na spravodlivosť
Zdielať na

Štát si privlastnil lesy, urbárnici čakali 20 rokov na spravodlivosť

BIELA NAD CIROCHOU / Viete si predstaviť, že štát si zoberie niečo, čo mu v skutočnosti nepatrí? To sa stalo urbárnikom v Belej nad Cirochou. Úplnou náhodou zistili, že hektáre lesa, ktoré patria ich pozemkovému spoločenstvu, sa ocitli na liste vlastníctva Slovenskej republiky a dožadovali sa nápravy. Napokon k nej naozaj došlo. Trvalo to však neuveriteľných 20 rokov.

“V rámci registra obnovenej evidencie pozemkov, tak nám previedli niektoré časti našich pozemkov do vlastníctva Slovenskej republiky a do správy Slovenského pozemkového fondu, “ vyjadril sa k situácii Pavol Kapráľ, predseda pozemkového spoločenstva Bukov, Belá nad Cirochou.

Zistili to úplnou náhodou, asi 6 rokov po tom, ako o pozemky prišli. Pozemkové spoločenstvo dovedna prišlo o takmer 7 hektárov.
“Vlastníctvo k predmetným parcelám bolo zapísané na základe registra obnovenej evidencie pozemkov v prospech Slovenská republika, správca Slovenský pozemkový fond v podiele 1/1., a to na základe Rozhodnutia Okresného úradu v Snine v októbri 2003,” informoval hovorca Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Matej Neumann.

Urbárnici od začiatku tvrdili, že hektáre patria im. “Tento les kúpili naši predchodcovia v roku 1937 od zemplínskeho lesného hospodárstva. Došlo mi, že ten titul nadobúdací pre Slovenský pozemkový fond je mylný, falošný alebo proste nepravý, “ dopĺňa Pavol Kapráľ.

Pavol Kapráľ obiehal úrady a ako zástupca urbárnikov sa dožadoval nápravy. Na katastrálnom odbore dostal odpoveď, že oni len zapísali to, čo im predložil odbor poľnohospodársky a lesný. A ten zas tvrdil, že oni len ďalej posunuli výsledok tzv. Roepky, na ktorú si najali firmu zo západného Slovenska. A takto si urbárnikov ako horúci zemiak prehadzovali roky. 

"Oni to nebudú opravovať a že to je nejaký vlastnícky spor a ja som tvrdil, že aký vlastnícky spor to je omyl a oni stále, že toto že to treba sa súdiť, "  znova Pavol Kapráľ.

A prípad napokon naozaj skončil na súde s výsledkom, že štát si naozaj privlastnil niečo, čo mu nepatrí. "Pri vyhotovení ROEP sa nesprávne zidentifikovala pôvodná parcela, z ktorej boli vyčlenené parcely registra „E“, " opäť informuje Matej Neumann.

"Stal sa jednoducho omyl úradný omyl v Roepke a my sme sa dožadovali nápravy 20 rokov a museli sme prejsť tortúru až po najvyšší správny súd ktorý prikázal, že aby ten omyl napravil, "

Proti rozhodnutiu Najvyššieho správneho súdu opravný prostriedok prípustný nie je. "Je to taký precedens aj pre tých ďalších, ktorí majú chuť a vôľu robiť nápravu. My sme 20 rokov trpeli, nijakú náhradu sme nedostali, ešte naopak tam ste videli, že tam si niektorí na tých pozemkoch postavili nejaké búdy a to im vlastne povolil Slovenský pozemkový fond, " ukončuje Pavol Kapráľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy