Zatiahnuté
18°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Ikonické jazero je bez vody. Čaká ho rozsiahla obnova
Zdielať na

Ikonické jazero je bez vody. Čaká ho rozsiahla obnova

SLOVENSKÝ RAJ / Slovenský raj prišiel o jedno zo svojich troch umelých jazier. Čarovný Blajzloch, na ktorom sa nakrúcala aj scéna do filmu Miki, je bez vody. Postarali sa o to urbárnici s požehnaním ochranárov. Púšťajú sa totiž do rekonštrukcie. Sľubujú, že o pár mesiacov bude jazero ešte priezračnejšie.

​Atraktívne jazero pre turistov sa nachádza v centre Slovenského raja. Známe je priezračnou vodou so zeleným nádychom vďaka biotopom pod hladinou. "Aj keď je to umelá vec, tak sú na ňu viazané vzácne druhy rastlín a živočíchov. Ale, samozrejme, aj malebná estetická lokalita, vyhľadávaný turistický cieľ, to môžem potvrdiť," hovorí riaditeľ národného parku Tomáš Dražil.

Rekonštrukcia bola nevyhnutná

Jazero Blajzloch bolo postavené v roku 1966. Podobný pohľad naňho od vtedy ľudia nemali. Začalo to úplným otvorením priepustov. Za šesť hodín vytiekla voda z celého jazera. Ostali iba - s nadsázkou povedané - spišské bahenné kúpele. Podľa urbárnikov bola rekonštrukcia nevyhnutná kvôli betónovej hrádzi.

"Pôsobia na ňu mrazy a už hrádza preteká. Tie škody sú značné. preto sme sa rozhodli o rekonštrukciu samotnej hrádze ako aj o vyčistenie jazierka Blajzloch," vysvetlila Dáša Rajníková z urbáru Hrabušice.

Jazero sa prehĺbi

Potrebnú 75-tisícovúdotáciu poskytla urbárnikom Pôdohospodarská platobná agentúra. Okrem opravy betónovej stavby prídu k jazeru aj ťažké mechanizmy. Jazero sa prehĺbi, od nánosov bahna. "Pre turistov to bude nový pohľad na jazero, na vyčistenú vodu. Minimálne bude hlbšie okolo 2,5 až 3 metre," dodáva Rajníková.

"My sme akurát na tom trvali, aby to urobili v tomto predzimnom období, lebo vtedy je najmenší dosah na vegetáciu," povedal Dražil.

Jedinečnú akciu si nenechali ujsť ani filmári

Tí pripravujú dokument, ktorý ukáže, že dolina ponúka okrem jazera aj množstvo tajomstiev.

"Sú tu jaskyne. Zablúdili sme a náhodne objavili ďalšiu jaskyňu. V štábe bol aj archeológ pán doktor Soják, ktorý hneď objavil aj nejaké črepy na povrchu," vyjadril sa režisér filmu Blajzloch Valentín Hvizdoš.

Jazero uvidia turisti v plnej kráse na jar v roku 2025.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy