Zatiahnuté
11°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Energetické podniky sa pripravujú na zmeny: Čo prinesie nový rok pre slovenský plyn?
Zdielať na

Energetické podniky sa pripravujú na zmeny: Čo prinesie nový rok pre slovenský plyn?

SLOVENSKO / Pravdepodobnosť predĺženia zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou o tranzite plynu do Európy po novom roku sa blíži k nule. Naopak, nervozita odberateľov stúpa a preto sa horúčkovito snažia hľadať alternatívne zdroje. Nezaháľa ani Slovensko, ktoré bude na dodávky tejto suroviny odkázané ešte dlhé roky.

Plyn nateraz tečie. Zásobníky sú takmer plné a v hre sú aj noví dodávatelia. Či to však bude stačiť aj po Novom roku, je nateraz otázne. "Niekde proste niečo môže vybuchnúť, skončiť a znovu to porastie hore. Ale zatiaľ také veci sa nejako neobjavujú," hovorí analytik JPX Ján Pišta.

Odberatelia môžu pokojne spať

Najväčší dodávateľ plynu na Slovensku, ktorý obhospodaruje 65 % domáceho trhu, však zdôrazňuje, že odberatelia môžu mať pokojný spánok. "Ak od 1.
januára nekúpime vôbec žiaden plyn, do leta budúceho roka vieme kontinuálne zásobovať všetkých našich klientov," ozrejmil generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz.

Neznamená to však, že naše energetické podniky čakajú na zázrak

Snažia sa pripraviť na to, že plyn k nám cez Ukrajinu nepotečie. "SPP je nadmieru pripravený na každú eventualitu, ktorá môže nastať po prvom januári," hovorí Ferencz. No vylúčiť sa nedá ani ten zázrak. Veď aj stále aktuálnu zmluvu doladili až niekoľko dní pred koncom roka 2019.

"Tá naša dohoda je technická - volá sa to prepojovacia dohoda - tú sme podpisovali na Silvestra niekedy poobede," spomína generálny riaditeľ Eustream Rastislav Ňukovič.

​Z hľadiska príjmov by bol pre štát najvýhodnejší práve súčasný tok plynu z východu, tak ako je to teraz. "Slovensko bolo prvé na rane. Bolo na začiatku rúry, takpovediac, v prípade, že k nám plyn prichádza, či už zo západu, z juhu, zo severu, tak sme ako vnútrozemská krajina na konci celého reťazca," uviedol Radovan Potočár, šéfredaktor Energie-portal.sk.

Prepravca hľadá alternatívy

Náš prepravca Eustream však hľadá alternatívy, a to najmä v oblasti skvapalneného plynu, čo má aj svoje nevýhody. "Ak by sme nakupovali LNG, tak v tom prípade musíme zaplatiť tú cestu," hovorí Ňukovič.

Rúry sú však jedna vec a tou druhou zase objemy, suroviny a spokojnosť odberateľov. Nie je to však zďaleka všetko. Do hry totiž môže vstúpiť oživenie priemyslu v Číne, prípadne tuhá zima. Otáznikov je preto stále viac ako dosť.

"Či bude dostatok plynu aj u našich susedov a či bude možné prepraviť tými kapacitami, ktoré existujú surovinu až na Slovensko," dodáva Potočár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy