Zatiahnuté
11°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Chyba v platbe a osudné nešťastie: Dôchodcovi hrozí vysťahovanie
Zdielať na

Chyba v platbe a osudné nešťastie: Dôchodcovi hrozí vysťahovanie

BRATISLAVA / Pán Farkaš z Bratislavy je v svojim osemdesiatich rokov vystavený obrovskému psychickému tlaku. Žije v mestskom byte bez nájomnej zmluvy, pretože mu ju zrušili pre úradnícku chybu. Mestská časť Bratislava Staré mesto mu teraz oznámila, že požiadala exekútora, aby ho prišla vysťahovať.

​V dome na Obchodnej ulici v Bratislave býva dôchodca už 40 rokov. Teraz mu hrozí, že skončí na ulici. Pán Vojtech Farkaš má osemdesiat rokov. Tvrdí, nám že bez jeho zavinenia mu mestská časť zrušila nájomnú zmluvu. Problém spôsobilo nesprávne variabilné číslo pri platbe.

"Oni majú tam pokladňu na mestskom úrade, tak som platil pokladníčke. Lenže pokladníčka pripísala jedno číslo. Tento je správny variabilný symbol, ale pri tomto je pripísaná jedna nula. A tým pádom sedem mesiacov moje platby išli úplne niekde inde, " opisuje vzniknutú nepríjemnosť dôchodca a obyvateľ bytu Vojtech Farkaš.

Tento fakt spôsobil to, že sudkyňa bola nekompromisná. "Sudkyňa veľmi rýchlo rozhodla a zrušila mi užívacie právo. Darmo som ja hovoril, že nechápem, lebo ja riadne platím, " dopĺňa pán Farkaš.

Tvrdí nám, že aj keď sa neskôr zistilo, že to nebola jeho chyba, napriek jeho žiadosti mu už nájomnú zmluvu neobnovili. Dokonca vystúpil aj pred poslancami a starostom na zasadaní mestského zastupiteľstva. Pán Farkaš prosí starostu a mestských poslancov, aby mu dovolili v mestskom byte dožiť.

"Vzhľadom na môj vek, mám 80 rokov. Každý mesiac riadne platím, a posledné roky stále mám preplatok, " znova pán Farkaš.

"Pána Farkaša poznám z univerzity tretieho veku, je to jeden veľmi slušný človek a veľmi ťažko to na neho dolieha, že musí ísť z bytu vlastne na ulicu, " opisuje vysokoškolský pedagóg doc. Andrej Kalaš.

Byt bez nájomnej zmluvy

Od hovorkyne bratislavskej mestskej časti Staré mesto sme sa dozvedeli, že pán Farkaš už dlhé roky býva v byte bez nájomnej zmluvy.

"Momentálne sa vedenie mestskej časti zaoberá prešetrením tohto dlhoročného sporu a jeho genézou s nájomcom a hľadáme vhodné riešenie situácie aj s ohľadom na súčasný vek pána Farkaša, " vyjadruje sa k problematike hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Staré Mesto, Veronika Gubková. 

Kým hovorkyňa tvrdila, že hľadajú preňho vhodné riešenie, v skutočnosti ho už našli. Pán Farkaš tento týždeň od nich dostal písomné vyjadrenie v ktorom uviedli, že mestská časť Bratislava - Staré mesto, požiadala exekútorský úrad o vytýčenie termínu deložovania.

"Keby ma vyhodili z bytu alebo pripravili o byt, tak neviem ako by som žil, lebo keby som zaplatil podnájom, aké ceny sú dneska, tak by mi na jedlo vôbec ani nezostalo,"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy