Zatiahnuté
14°
Bratislava
Boris
14.10.2024
S mobilom do lesa: Dokážu aplikácie nahradiť skúsenosti hubárov?
Zdielať na

S mobilom do lesa: Dokážu aplikácie nahradiť skúsenosti hubárov?

SLOVENSKO / Lesy sú v týchto dňoch plné húb a aj neskúsených hubárov. Mnohí používajú rôzne aplikácie. Náš kolega Pavol Čertík sa do do terénu vybral so skúsenými hubármi, ktorí mali za úlohu rozpoznávať huby pomocou mobilného telefónu. A výsledok ich prekvapil.

"Tak ako v lete je lúka rozkvitnutá kvetmi, tak teraz sú lesy plné húb rôznych farieb," opísal hubár Ján Kuchárik. Ján Kuchárik a jeho syn chodia na huby celé desaťročia. Poznajú ich veľmi dobre. Podľa ich slov stačí málo a neskúsený hubár sa môže dostať do problémov. "Muchotrávku zelenu, keď bude väčšia, tak si ju môže neznalý pomýliť s bedľou vysokou, ktorá je smrteľne jedovatá," pokračoval Kuchárik.

Najnovším hitom, najmä neskúsených hubárov, sú rôzne aplikácie v mobilných telefónoch. Niektoré sme im dali otestovať priamo v teréne. "Aplikácia vyhodnotila muchotrávku zelenú ako bedľu vysokú. Na tom by sme sa riadne oklamali. Osemdesiat percent nám vyhodnotila dobre. Treba sa ale radšej po príchode domov poradiť s odborníkom," pokračoval Kuchárik. "Nedá sa spoľahnúť podľa obrázku. Ja som tiež ochutnal či neštípe," uzavrel Kuchárik. "Ja by som sa na to nespoliehal. Tu ide o život. Rozpoznávanie húb je komplikované," povedal IT špecialista Ondrej Macko.

V Malinovej pri Prievidzi ľudí vzdelávajú tak, že každoročne pre nich pripravujú hubársku výstavu. "Preto je takáto výstava veľmi dôležitá, lebo ľudia sa ich môžu dotknúť, môžu vidieť aký je rozdiel medzi jedlým a nejedlým," uviedol mykológ Pavol Remiaš. "Máme tu okolo 150 až 170 druhov húb. Aby si porovnali ako sa huby líšia v detailoch," uviedol hubár Peter Kučmáš.

Aj títo hubári jednoznačne tvrdia, že pri zbere húb sa riadia iba svojimi skúsenosťami a zmyslami. "V telefóne sa nedá zistiť vôňa, ani chuť," pokračoval Remiaš. "Mne sa stalo, že to ukázalo niečo úplne iné, môže to byť nebezpečné," uzavrel Kučmáš. "Skrátka, huby treba poznať," dodal Remiaš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy