Jasno
11°
Bratislava
Boris
14.10.2024
Obyvatelia obce nemôžu piť vodu z kohútika. Povodeň znečistila studne
Zdielať na

Obyvatelia obce nemôžu piť vodu z kohútika. Povodeň znečistila studne

NOVÁ BOŠÁCA / V Novej Bošáci nemôžu ľudia piť vodu z kohútika. Môže za to povodeň, ktorá sa pred mesiacom prehnala obcou. Okrem domov zatopila aj studne a práve tie sú jediným zdrojom pitnej vody. V dedine totiž nemajú vodovod. Studne však môžu byť kontaminované. Do dediny preto prišli hygienici.

​15. september – veľká voda odrezala obyvateľov Novej Bošáce na niekoľko hodín od sveta. Zatopila cesty, záhrady aj domy. "Niečo strašné," "pivnice, všetko sme museli vysťahovať, škody veľké," "voda mala 40 cm," "z ničoho nič prišla nárazová vlna, ktorá nám vošla do pivníc," opísali opýtaní. "Zatopených bolo okolo 40 až 50 domácností, 20 bolo zatopených studní," povedal starosta obce Nová Bošáca Ján Žucha. V Novej Bošáci veľká voda už opadla. Do dediny teraz prišli hygienici.

V dedine totiž nemajú vodovod. Jediným zdrojom pitnej vody sú studne. Mnohé z nich, ale zasiahla povodeň. "Nie je tam vybudovaná verejná kanalizácia, čiže je riziko, že mohlo dôjsť ku kontaminácii vody fekálnymi baktériami," informoval Martin Gašpárek z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Trenčín. "Hore je hnoja kopa, mohlo to odtiaľ stiecť," povedal obyvateľ obce. "Je tam riziko hnačkových ochorení. Odber sa vykonáva z kohútika, ideálne v kuchyni, kde je ten odber najväčší," doplnil Gašpárek.

Hygienici postupne navštívili všetky domácnosti, ktoré mali zatopené studne. Ich majitelia stále nemôžu piť vodu z kohútika. "Z obchodu vozíme, je to problém," "kupujeme balenú a prevárame," opísali opýtaní. Výsledky expertízy vzoriek budú známe do dvoch týždňov. "Ľudia dostanú informáciu, či majú čistiť studňu, alebo úplne vyčerpať," dodal Gašpárek. "Predpokladám, že niektoré studne ešte nebudú vhodné na používanie, takže budeme musieť zabezpečovať pitnú vodu," uzavrel Žucha.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy