Oblačno
15°
Bratislava
Terézia
15.10.2024
Spotreba liekov na Slovensku rastie. Koľko sme minuli na lieky v uplynulých rokoch?
Zdielať na

Spotreba liekov na Slovensku rastie. Koľko sme minuli na lieky v uplynulých rokoch?

SLOVENSKO / Štatistiky sú nelichotivé a spotreba liekov na Slovensku je stále vysoká. Hoci sa podľa odborníkov držíme v priemere Európskej únie, oproti ostatným krajinám máme podstatne vyššiu spotrebu antibiotík a aj liekov na bolesť.

V roku 2015 sme za lieky zaplatili čosi viac ako miliardu šesťsto miliónov eur, každý ďalší rok to bolo viac, s výnimkou covidového roka 2020. Vlani to už bolo o asi šesťsto miliónov viac - dve miliardy dvesto miliónov. Sú v tom zarátané doplatky za recepty a voľno predajné lieky.

​Čo sa týka druhov, tak vlani lekárne vydali najviac liekov na kardiovaskulárny systém - viac ako dvadsať päť miliónov balení. Na druhom mieste - asi pätnásť miliónov balení, boli lieky na nervový systém.

Stále sa síce nachádzame uprostred európskeho priemeru, no máme aj slabú stránku. "Máme razantne vyššiu spotrebu, napríklad antibiotik a analegetík, ako iné krajiny, či už na predpis alebo bez neho, tieto lieky sú najviac spotrebovávané u nás," uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. "Kým v roku 2015 sme za lieky zaplatili 1,6 miliardy, vlani to bolo najviac za posledných 9 rokov, a to viac ako 2,2 miliardy eur," informovala hovorkyňa NCZI Alena Krčová.

Slováci si v minulom roku zaobstarali viac ako 160 miliónov balení liekov

Ak to prepočítame, na jedného Slováka, vrátane bábätiek, to vychádza takmer 30 balení liekov ročne v hodnote 400 eur. "Významnou mierou sa na tom podieľajú lieky, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Teda pacienti užívajú viac ako po uplynulé roky," pokračoval Sukeľ.

Pri liekoch na predpis ich bolo najviac vydaných na kardiovaskulárny systém, ako to viac ako 25 miliónov balení. Na druhom mieste cca 15 miliónov balení bolo na nervový systém. Ďalšou stránkou veci je, či Slováci naozaj potrebujú toľko liekov, koľko si ich domov prinesú. Iba v roku 2022 pacienti odniesli do lekární 250 ton nespotrebovaných liekov, ktoré následne skončili v spaľovni. Podľa prezidenta lekárnikov by sme sa mali krotiť v užívaní liekov od bolesti a pri antibiotikách. A zbystriť aj vtedy, ak už máme predpísaných liekov priveľa.

"Keď pacient užíva viac ako 10 druhov liekov, bolo by potrebné sa nad tým trošku zamyslieť, pretože je vysoko pravdepodobné, že nielenže tá liečba bude neefektívna a neužitočná, ale že možno aj tá kombinácia niektorých liekov môže spôsobovať problémy, ale nedá sa to zovšeobecniť úplne," zakončil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy