Oblačno
Bratislava
Terézia
15.10.2024
Marcinková varuje pred biznisom s pupočníkovou krvou: Rodičky dostávajú nepresné informácie
Zdielať na

Marcinková varuje pred biznisom s pupočníkovou krvou: Rodičky dostávajú nepresné informácie

BRATISLAVA / Poslankyňa Vladimíra Marcinková z SaS upozornila na biznis s pupočníkovou krvou na Slovensku. Podľa jej slov je za obchodovaním švajčiarska firma, ktorá ju ďalej využíva na experimentálnu liečbu, za ktorú si pýta 44-tisíc eur. Biznisu sa darí aj vďaka slovenským rodičkám, ktoré podľa odborníkov dostávajú nepresné informácie.

​Pupočníková krv obsahuje kmeňové bunky, ktoré sa dajú použiť na liečbu chorôb, ako sú rakoviny krvi. Rodičia môžu počas pôrodu nechať odobrať túto krv pre vlastné použitie alebo darovanie. Odber je bezpečný a bezbolestný pre matku aj dieťa, ak sa robí podľa pravidiel. "Rodička by mala mať informácie aj o tom, že za takýto odber, na vlastné použitie, neskôr zaplatí v priemere 1000 eur a bude každý rok platiť skladné okolo 100 eur, a má naozaj mizivé využitie, a to 0,04 percenta," povedala poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Vladimíra Marcinková (SAS). K darovaniu krvi sa snažia rodičky motivovať. Príkladom je aj jedna z nemocníc na severe Slovenska.

Informácie, ktoré sú poskytované rodinám uchádzajúcim sa o uskladnenie pupočníkovej krvi nie sú podľa docenta Mistríka jasné, presné a založené na dôkazoch. "Pupočníková krv je buď autológna alebo alogénna. takže keby vy ste mali odložený pupočník a ja by som potreboval transplantáciu, vtedy je to prínosom. Ale keby ste mali vy odložený pupočník a dostanete leukémiu, tak vám to nijako nepomôže. Keby vám podali správne informácie o tom, aký to nemá význam pre vlastné použitie, tak si to nikto nedá urobiť," informoval bývalý zástupca prednostu Kliniky hematológie v Bratislave doc. MUDr. Martin Mistrík, PhD.

"Ma zaujalo stanovisko českej hematologickej spoločnosti, kde taktiež hovoria, že odber pupočníkovej krvi na vlastné účely neodporúčajú," pokračovala Marcinková. Etická komisia ministerstva zdravotníctva v roku 2008 vydala stanovisko, ktoré hovorí o tom, že by sa mala jednoznačne zmeniť informovanosť o darcovstve, skladovaní a využití kmeňových krvotvorných buniek z pupočníkovej krvi.

"Etická komisia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky konštatuje, že súčasná právna úprava na Slovensku neumožňuje dostatočné odborné usmerňovanie, riadenie a dozor zo strany štátu, s dôsledkom zanedbania pravidiel určených pre biobanky. Súčasná právna úprava nie je v súlade so záväznou Smernicou ((2004/23/ES)) Európskeho parlamentu a Rady z 31. marca 2004," uviedlo Ministerstvo zdravotníctva.

"Musí sa zmeniť informovanosť rodičiek a rodičov. Samozrejme sa ale nezmenila," uzavrel Mistrík. Marcinková hovorí o biznise s pupočníckou krvou. Darcovská banka, ktorá funguje na Slovensku nie je bankou štátu, ale súkromnej spoločnosti, ktorá má sídlo v švajčiarskom Lucerne. Kam krv zo Slovenska putuje. Podľa Marcinkovej najnovšie informácie ukazujú, že zisky z tejto činnosti smerujú na účet rovnakej banky, ktorá zásobuje súkromnú kliniku experimentálnymi liekmi.

"Mňa najviac zaujala súkromná klinika, ktorú vlastnia a ktorá ponúka experimentálne terapie. Jedna takáto terapia stoji 44-tisíc 100 eur," dodala Marcinková. Marcinková žiada rezort, aby situáciu prešetril a prispel k tomu, aby na Slovensku vznikla verejná banka pupočníkovej krvi. Minister podľa jej slov mal obrdžať list so všetkými podobnosťami. Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky tento podnet eviduje a bude sa ním zaoberať," uviedlo svoje stanovisko Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy