Jasno
14°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
Očkovanie proti chrípke bez návštevy lekára? Vakcína by mohla byť dostupná aj v lekárňach
Zdielať na

Očkovanie proti chrípke bez návštevy lekára? Vakcína by mohla byť dostupná aj v lekárňach

BRATISLAVA / Očkovanie proti bežnej chrípke nie je na Slovensku príliš populárne, aj keď práve ono dokáže zmierniť priebeh ochorenia, ktoré sa môže končiť aj smrťou. Aby bolo prístupnejšie, po schválení legislatívy, by sa mohlo podávať aj v lekárni. Nebude tak nutné ísť k lekárovi.

Očkovanie v lekárňach

"V zásade neobjavujeme koleso," povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory PharmDr. Ondrej Sukeľ. Po vzore 15 krajín Európskej únie by sa od budúceho roka mohlo začať očkovať už aj v lekárňach. "Ja verím, že v lekárňach to bude rutinnou záležitosťou," pokračoval Sukeľ. Ide o očkovanie proti chrípke, v Bratislave po prvýkrát očkovali v lekárni.

Preočkovanosť našej populácie proti chrípke je veľmi nízka. "Len okolo 5 percent, pritom si mnohí neuvedomujú, že chrípka môže prebiehať veľmi ťažko a existujú ťažké zápaly pľúc, srdcového svalu po ťažkej chrípke, dokonca aj úmrtia," uviedla imunologička a alergologička z Komárna MUDr. Svetlana Hadvabová.

Certifikačný program

"Sme v súčasnosti vo fáze dokončovania vyhlášky, keď sa to dokončí začiatkom roka 2025, tak nebude nič brániť, aby sa to rozšírilo do ďalších lekárni, informoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Ladislav Slobodník. Farmaceutická fakulta pripravila certifikačný program, čaká sa na posledné legislatívne kroky. "Lekárnici, ktorí budú v certifikačnej príprave, budú musieť vykonať 20 očkovaní pod dohľadom lekára, každé oddialenie legislatívy, odďaľuje očkovanie," uviedol dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Prof. PharmDr. Ján Klimas.

"Neviem, či by na to bol aj čas. Lebo mám pocit, že magistier je nedostatok a majú dosť čo robiť, ja nemám túžbu pichať injekcie," informovala farmaceutička, Komárno Miriam Bodzásová. "Lekárne sú prístupnejšie pre pacientov, ako ísť k lekárovi. Do lekárne pacient len príde, je to jednoduchšie," informovala Jana Lörincz z lekárne v Komárne. "Je to menšie riziko ako neočkovať," "určite by to bolo bližšie," "to je mi potom jedno, že kde," uviedli oslovení v ankete.

Očkovanie proti covidu

V Nitrianskom kraji začali ako prví očkovať proti covidu v komárňanskej nemocnici, k dispozícii majú viac ako dvetisíc dávok vakcín. "Skoro sto ľudí bolo očkovaných. Tak očakávame taký istý záujem, ale inde vo svete som videla, že očkujú v lekárňach, tak oni sú na to tak zariadení," uviedla infektologička, Nemocnica AGEL Komárno MUDr. Helena Kuchtová.

Dvadsať kilometrov cestovala kvôli očkovaniu aj pani Irenka: "Ja som bola aj predtým trikrát očkovaná. Moje priateľky sa všetky dali, ale mladší dúfajú, že majú lepší imunitný systém, ako my." "Verím v budúcnosť očkovania tzv. walk in – čiže idem okolo a nechám sa pichnúť, pretože je to vždy bariéra, pokiaľ musíte ísť k lekárovi," opísal "otec" očkovania mimo ambulancií MUDr. Tomáš Szalai.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy