Jasno
14°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
Motivačné príspevky nestačia, chýbajú tisíce policajtov. Minister ponúkol riešenie
Zdielať na

Motivačné príspevky nestačia, chýbajú tisíce policajtov. Minister ponúkol riešenie

BRATISLAVA / Nie je žiadnym tajomstvom, že na Slovensku už roky chýbajú policajti. No súčasná situácia je vraj zatiaľ najvážnejšia. Aktuálne chýba viac ako tritisíc strážcov zákona. Aj napriek tomu, že noví záujemcovia prichádzajú, ich počet je výrazne nižší ako počet odídených. A zatiaľ nepomáhajú ani zavedené motivačné príspevky. Pomôcť zvrátiť tento stav by vraj mohlo riešenie, ktoré načrtol minister vnútra - zmierniť požiadavky na uchádzačov.

​Dlhšie čakanie na policajnú hliadku, zákrok či na vyšetrenie trestných činov. Aj to vraj pri súčasnom stave hrozí do budúcna podľa odborového zväzu polície. "Jednoznačne musíme povedať, že sa musia zlepšiť príslušníkov naprieč celým policajným zborom. Ak chceme pracovať s kvalitou tak takúto kvalitu musíme aj zaplatiť," hovorí Pavol Paračka, predseda Odborového zväzu polície. Priemerný aktuálny nástupný plat policajta na Slovensku v hrubom je vo výške 1267,40 eur.

Kto dostane jednorazový príspevok?

Od prvého októbra môže jednorazový príspevok vo výške päťtisíc eur dostať policajt, ktorý odpracoval aspoň 20 rokov a zároveň sa zaviaže v službe zostať ďalšie tri roky. Náborový príspevok v rovnakej sume môžu získať aj policajti , ktorí do zboru nastúpia do konca budúceho roka.

Napriek tomu ale zatiaľ od začiatku tohto roka do konca septembra odišlo z policajného zboru 1165 policajtov. Do služobného pomeru ich prijali 599.

Stav v PZ SR

MV SR

​"Za minulý rok sme mali päťtisíc žiadostí od uchádzačov o prácu v polícii. Bohužiaľ, len 10 % z toho sú úspešné. Musíme sa pozrieť na množstvo vecí, ktoré náborový proces možno trochu brzdí," vysvetlil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

To, že počty ľudí v policajných uniformách klesajú, nasvedčujú aj štatistiky ministerstva vnútra.

Štatistiky MV SR

MV SR

​Ministerstvu chýba viac ako tritisíc policajtov

Ministerstvo vnútra by chcelo mať vo svojich radoch 22601 strážcov zákona. Chýba ich ale aktuálne viac ako tritisíc.

Štatistiky MV SR

TV JOJ

​Šéf rezortu vnútra preto najnovšie prišiel s takýmto riešením

"Ak niekto neprejde napríklad fyzickými testami, ale prejde psychotestami, tak mu dajme tri mesiace na to, aby sa dostal do formy, ak mu na tom, záleží a umožnime mu pracovať," hovorí Šutaj Eštok. "Bavíme sa o tom, aby okuliare, ktoré sú dneska vylúčené pri nábore do policajného zboru, neboli prekážkou."

Najvyššia percentuálna neobsadenosť tabuľkových miest je v Trnavskom, Trenčianskom a Bratislavskom kraji. Dotknutých krajských policajných riaditeľstiev sme sa pýtali na to, či z dôvodu poddimenzovaného stavu nedošlo k redukcii hliadok v teréne.

Neobsadenosť v krajoch

MV SR

​"Porovnávanie počtov hliadok nie je objektívny údaj. Počet velených hliadok do štátnej služby nie je každý deň rovnaký," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Trnave Veronika Dachová. "Za Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave sú hliadky do výkonu štátnej služby volené štandardne, v závislosti od vývoja aktuálnej bezpečnostnej situácie," ozrejmil hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff.

Ďalším problémom sú aj tabuľkové platy. Príkladom sú náklady na život v Bratislave v porovnaní s inými regiónmi. "Treba sa nad tým zamyslieť. Vieme, že región Bratislavy je výrazne drahší aj to bývanie a tak ďalej, to znamená, že na to sú tie príplatky aby to vedelo ministerstvo korigovať a bez ohľadu na to, či sa to niekomu páči niekomu v okresnom meste alebo nie to tak musí byť," hovorí bývalý prezident PZ SR Štefan Hamran.

Spomínaný problém podľa bezpečnostného analytika tak skoro vyriešený nebude. "Treba povedať naozaj úplne poctivo, že nebyť toho, že tento problém je dlhodobý, ktorý presahuje niekoľko vlád tak sa to nestane, takže v tejto situácii by sme neboli," povedal bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy