Jasno
10°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
Pietne miesto na Zámockej: Stĺp bude opäť žiariť dúhovými farbami
Zdielať na

Pietne miesto na Zámockej: Stĺp bude opäť žiariť dúhovými farbami

BRATISLAVA / Po teroristickom útoku na Zámockej vzniklo na mieste, kde prišli o život Juraj a Matúš, celkom spontánne pietne miesto, kde horeli sviečky. Aj preto mesto Bratislava vyhovelo iniciatíve Ide nám o život a pouličná lampa na tomto mieste mala od minulého apríla symbolicky farbu dúhy. Zatiaľ neznámy páchateľ ale dva dni po smutnom výročí premaľoval lampu na sivo. Nie je to banalita, ale prejav neúcty a rastúcej nenávisti, reagovali viacerí politici.

Lampa namaľovaná na dúhovo

Jurajova mama pre nenávisť, ktorá zabíjala, počuje od neho slová ľúbim ťa, už len z nahrávky z mobilu. Pripomínať Juraja a Matúša mala na mieste pripomínať aspoň lampa namaľovaná na dúhovo. "Ako taký prejav solidarity a aj také miesto trvalejšieho uctenie si pamiatky Juraja a Matúša," povedal hovorca magistrátu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy Peter Bubla.

​Dva dni po výročí sa ale našiel niekto, v kom to nevyvolalo súcit, ale potrebu lampu premaľovať. "Bol som z toho veľmi nepríjemne zaskočený. Je to vlastne aj jediná stopa v rámci v mesta, ktorou si pripomíname život Matúša a Juraja. To, čo sa vlastne na tej Zámockej stalo," uviedol majiteľ baru Tepláreň, Iniciatíva Inakosť Roman Samotný. "Ľudsky nerozumieme potrebe niekoho, takýmto spôsobom znevažovať symbolický pomník. Mestská polícia bude túto situáciu riešiť v rámci objasňovania priestupku," upresnila hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.

Reakcie politikov

"Tá spoločenská atmosféra aj voči LGBT menšine, aj voči iným menšinám je stále vyhrotenejšia," povedal predseda strany, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Michal Šimečka (PS). "Od slov sa posúvame k činom. Teraz sa to možno javí ako banalita, že stĺp, ktorý bol dúhový, sa prefarbil na šedý, ale to nie je žiadna banalita," uviedla poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Mária Kolíková (SAS).

"Vnímam to ako provokáciu a samozrejme, mrzí ma, keď ľudia zbytočne hľadajú nejaké konflikty," povedal poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Dušan Tittel (HLAS-SD). "Politici by mali ísť, ale obávam sa, že to tak nie je," uviedol poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ján Ferenčák (HLAS-SD). "Ja by som to nespájal. Hovorí to skôr o o myslení toho človeka, ktorý to urobil. Ja by som to nedávala až do takého širokého konca. Ťažko povedať, či to odsudzujem," uviedla poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Anna Záborská (SLOVENSKO, ZA ĽUDÍ, KÚ).

Spoločnosť sa zásadne nezmenila

Jurajová mama nám dva roky po útoku v Teplárni v podcaste popísala smútok z toho, že spoločnosť zásadne nezmenila ani táto udalosť. A ako ju bolia výroky predstaviteľov štátu či cirkvi? "Akým právom môže niekto súdiť niekoho, koho nepozná. Stavať ho do pozície vinníka a nie obete. Ako mám brániť môjho syna, kde to mám vykričať do sveta?" vysvetlila mama Juraja Vankuliča Dana Šibíková.

​Jurajova mama vysvetľuje, že mnohé deti majú pre takéto postoje strach povedať o sebe pravdu, ako napríklad keď zrušili spomienku na Juraja a Matúša na trenčianskom gymnáziu. "Zoberte, koľko je tam žiakov, šesťsto? Viete, koľko je tam detí, ktoré sa boja priznať k niečomu, keď vidia, ako to berie to okolie, ako sa fakt správajú hlavne politici," dodala Jurajova mama. "Dnes stále väčšina ľudí na Slovensku tvrdí, že nepozná osobne žiadneho gaya, lesbu alebo sexuálnu osobu. Sme ich susedia, kolegovia, rodinní príslušníci," dodal Samotný.

Dobrovoľníci, ktorí chceli stĺpy premaľovať naspäť, už nemusia. Na otázku, či stĺp bude premaľovaný naspäť, odpovedal Bubla: "Áno, určite. Už teraz na tom pracujeme."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy