Jasno
10°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
Sezóna húb je v plnom prúde a prináša riziká. Slovensko eviduje desiatky otrávených osôb
Zdielať na

Sezóna húb je v plnom prúde a prináša riziká. Slovensko eviduje desiatky otrávených osôb

SLOVENSKO / Sezóna húb prináša okrem radosti aj zdravotné starosti. Svoje o tom vedia ľudia, ktorí sa pri zbieraní pomýli a na stôl si naservírovali jedovaté huby. Len za posledné dni ich bolo na Slovensku hospitalizovaných niekoľko desiatok. Mnohí si myslia, že sú neomylní a do košíka vložia len jedlé huby. No aj skúsený hubár sa môže pomýliť a otráviť sa. V takom prípade musí absolvovať okamžité laboratórne vyšetrenie, ktoré odhalí prítomnosť jedov v tele.

​"Od septembra do dnešného dňa sme mali asi 95 prípadov otráv všeobecne hubami a za posledné dni sme zaznamenali 22 otráv hodvábnicou veľkou, čo sme nikdy nezaznamenali až takýto veľký počet," hovorí Silvia Placková, vedúca Národného toxikologického informačného centra (NTIC).

"Hodvábnica veľká je veľmi sympatická huba, je taká mäsitá, nebýva červivá, má príjemnú vôňu, takú podobnú ako májovka a aj najčastejšie si ľudia hodvábnicu s májovkami mýlia, ale májovka už má v názve, že rastie v máji, čiže nie teraz v novembri, októbri," ozrejmila mykologička Ivona Kautmanová.

Po konzumácii tejto jedovatej huby prichádzajú prvé príznaky už do troch hodín

"Prudké bolesti brucha, hnačky, vracanie, čiže človek už je dehydratovaný aj vyčerpaný," vysvetlila Plačková.

"Ak má lupene ružové, nie je to ani pečiarka, ani májovka ani nič iné, ale hodvábnica veľká, je to veľmi nepríjemná a veľmi bolestivá otrava údajne, ale našťastie nebýva smrteľná," uviedla mykologička. Na jedovaté huby, žiaľ, nemáme žiaden spoľahlivý určovací znak. Preto ak si nie ste konkrétnou hubou 100 % istí, nezbierajte ju!

"Nie je vôbec žiadny spôsob ako spoznať, že huba je jedovatá, okrem toho, že ju poznáte," hovorí mykologička.

"Medzi najjedovatejšie huby patrí muchotrávka zelená. Jej zákernosť spočíva v tom, že príznaky po otrave nastupujú až po 72 hodinách a túto muchotrávku si ľudia často mýlia práve s obľúbenou bedľou," povedala Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa najväčšej siete lekární.

Na hubách vám môžu pomôcť aj rôzne hubárske aplikácie, ktoré dokážu hríb identifikovať

Stačí ho len odfotiť. Odborníci ale varujú, že nie vždy sa týmto aplikáciám dá veriť. "Nie sú spoľahlivé. Mali sme veľmi veľa prípadov, kedy dotyční si mysleli, že tie huby sú jedlé podľa aplikácie a nakoniec skončili v nemocnici. Nie je to len náš názor, ale aj názor našich kolegov v toxikologických centrách v Európe," potvrdila Plačková.

Okrem konzumácie jedovatých húb sa už ľudia otrávili aj z tých jedlých

"Ľudia jedia často surové huby, čo je nesprávne. Je dôležité ich tepelne spracovať. Tieto jesenné huby musia byť minimálne 30 minút podusené a musia byť nakrájané na malé kúsky," hovorí Plačková. Ak máte podozrenie na otravu, v žiadnom prípade nepite mlieko. Jediná pomoc je čierne uhlie a rýchla cesta k lekárovi.

"5 až 10 tabliet z toho uhlia rozpustiť vo vode a takto vypiť a potom ísť čím skôr do nemocnice," dodala Plačková. Tým, že sú huby ťažko stráviteľné, lekári ich tiež neodporúčajú konzumovať seniorom, tehotným a dojčiacim matkám, či deťom do 6 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy