Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hedviga
17.10.2024
Zahraničné reťazce rušia objednávky na vajcia z klietkových chovov
Zdielať na

Zahraničné reťazce rušia objednávky na vajcia z klietkových chovov

NITRA / Budeme kupovať v obchodoch vajcia z dovozu? Podľa Únie Hydinárov Slovenska práve toto hrozí v našej krajine. Zahraničné obchodné reťazce posledných 5 rokov avizujú, že od budúceho roka nebudú nakupovať vajcia z klietkového chovu. Hydinári ale nedokážu urobiť takéto rýchle zmeny a chýbajú im peniaze. Trápi ich aj to, že práve vajcia zatiaľ neboli zaradené do základných potravín, na ktoré má byť znížená DPH na 5%.

Stopku vajciam od nosníc chovaných v klietkach chcú dať zahraničné obchodné reťazce u nás od budúceho roka. Takéto vajcia nechcú predávať. Chovy sa síce postupne prerábajú, ale väčšia časť sliepok na Slovensku stále žije v klietkach.  "V súčasnej dobe máme nosníc v klietkovom chove navyše 25 percent navyše oproti tomu ako potrebujeme do roku 2025 a tieto rekonštrukcie nás budú stáť 25 miliónov eur, " vyjadruje sa k situácii Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovensko.

Chovatelia hydiny hovoria o tom, že ak sa tento termín neposunie budeme mať v zahraničných reťazcoch vajcia z dovozu. "Tak zhruba 20 percent slovenských vajec sa stane nepredajných a nebudeme ich vedieť umiestniť na trhu. Nahradia ich vajcia, ktoré budú pochádzať z dovozu, " znova Daniel Molnár.

Problémom sú však peniaze na rekonštrukciu hydinári žiadajú pomoc od vlády alebo financovanie z európskych peňazí. "Z vlastných zdrojov vieme 5 percent ročne prerábať a to je tempo nedostatočné, " stále komentuje vzniknutý problém Daniel Molnár.

​Únia hydinárov hovorí o tom, že na vajcia sa väčšinou nemyslí aj keď to je základná potravina a preto by si zaslúžila 5 percentnú DPH.

"Keď si porovnám súčasná sadzba je 20 percent u nás v Poľsku nula čiže stačí mi prejsť cez hranice a už o 20 percent mám lacnejšou túto komoditu, " za firmu Novogal a.s., Ladislav Birčák.

Poukazujú nato, že ide o potravinu, ktorú konzumujeme denne denne v rôznej forme. Medzi tovary so zníženou sadzbou dane však zaradené vajcia neboli. Zdá sa však, že ešte nemajú prehraté.

"To je tiež téme o ktorej sme hovorili s potravinármi je vysoká pravdepodobnosť, že takýto návrh padne a vajíčka tam budú zaradené, " k problematike sa vyjadruje aj predseda Smeru- SD, Robert Fico.

"Budeme radi ak sa to podarí zaviesť, pretože je rozdiel, keď je to zaradené v okolitých krajinách so zníženou sadzbou, potom aj na tých pultoch sú tie ceny v tých krajinách nižšie o tú sadzbu DPH, " uzatvára Daniel Molnár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy