Jasno
17°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Staré okná a dvere – strata tepla v zime až 40 %!
Zdielať na

Staré okná a dvere – strata tepla v zime až 40 %!

Zdroj: iStock

INZERCIA / Okná a dvere poskytujú bezpečnosť, súkromie, chránia interiér pred rôznymi vonkajšími vplyvmi, a zároveň prispievajú k estetike stavby a exteriéru. Teplo môže unikať nielen cez steny a strechu, ale aj cez okná a dvere.Dôležitá je správna tepelná izolácia spomínaných prvkov. Vedeli ste, že staré okná a dvere môžu spôsobiť až 40% tepelných strát budovy? Účty za spotrebu energie sú vtedy zvyčajne vyššie.

Na platforme daibau.sk je registrovaných 1800 spoločností zaoberajúcich sa predajom a montážou okien, 1000 spoločností, ktoré sa zaoberajú predajom a montážou vchodových dverí a 800 spoločností pre interiérové dvere. Od odborníkov pracujúcich v týchto spoločnostiach sme sa dozvedeli, kedy je potrebné vymeniť okná, aby sa predišlo tepelným stratám a vyššej spotrebe energie v chladnejšej časti roka. Niektoré príznaky sú viditeľné voľným okom, iné nie. Spomenieme niektoré z nich.

Rosenie okien zvnútra

S príchodom zimy sa do našich príbytkov vkráda nielen chlad, ale aj častý neželaný jav – rosenie okien a balkónových dverí. Tento prirodzený jav sa nazýva kondenzácia. Vzniká, keď je vlhkosť vzduch príliš vysoká (vyskytuje sa častejšie v zime kvôli menšiemu vetraniu) a vnútorná teplota pri oknách a dverách príliš nízka. Výsledkom je rosenie okien a dverí - kvapôčky vody sa kĺžu po skle.

Zle prevedené spoje okien a dverí a/alebo okná a dvere, ktoré už dosluhujú, vytvárajú studené povrchy a tepelné mosty. Ak sú okná stále zarosené (kondenzácia), je to jasný znak, že treba vyhľadať majstrov, ktorí vám staré okná a dvere vymenia za nové.

Rosenie okna

iStock

Cez okná a dvere preniká dažďová voda do interiéru

Je to jasný znak toho, že je potrebné vymeniť okná a vchodové alebo balkónové dvere, najmä ak sa v nasledujúcom období očakávajú výdatnejšie zrážky. Ak cez spomenuté prvky dochádza k prieniku dažďovej vody do interiéru vášho domova, znamená to, že okná a dvere nefungujú dobre. Je čas vymeniť ich za nové. Na výrobu okien sa najčastejšie používa plast, drevo, hliník alebo kombinácia posledných dvoch materiálov. Stále častejšou voľbou sú plastové okná, ktoré majú výborný pomer ceny a kvality. Poskytujú dobrú zvukovú a tepelnú izoláciu. Pri kúpe plastových okien je dôležitý počet komôr – čím viac komôr majú, tým lepšiu izoláciu poskytujú. Dobrou voľbou sú okná so šiestimi komorami. Aby boli plastové okná energeticky efektívne a vydržali desiatky rokov, je potrebná ich správna montáž. Ak hľadáte spoľahlivých, ohodnotených zhotoviteľov, ktorým by ste zverili dodávku a montáž okien, pomoc môžete hľadať na spomínanej platforme - daibau.sk. Všetky hodnotenia majstrov a skúsenosti predchádzajúcich zákazníkov sú transparentné. Orientačné ceny vám pomôžu lepšie plánovať svoj rozpočet.

Plesne v byte alebo dome

Pretrvávajúce čierne škvrny na spojoch okien alebo dverí a stien sú indikátorom toho, že cez okná a dvere preniká studený vzduch. Plesne vplývajú nielen na estetiku miestnosti, ale škodia aj ľudskému zdraviu - najviac sú ohrozené osoby s dýchacími problémami, napr. astmatici a alergici. Sú zdrojom nepríjemného zápachu, ktorý sa šíri miestnosťou. Keď zbadáte stopy plesne, zavolajte majstrov, ktorí najprv zistia, či je oprava možná. Ak nie, je čas vymeniť staré okná alebo dvere za nové.

Plesen pri okne

iStock

Ak cítite prievan cez zatvorené okná a dvere, váš príbytok stráca teplo

Ak okná a dvere správne netesnia, v zime bude z interiéru unikať teplo a studený vzduch sa dostane dovnútra cez tepelné mosty. Zvyšujú sa tak náklady na vykurovanie. V letnom období je podobná situácia – bez ohľadu na to, že je klimatizácia zapnutá, cítite prenikanie teplého vonkajšieho vzduchu z exteriéru. Zvyšujú sa tak náklady na klimatizáciu. Problém sa dá vyriešiť opravou tesnenia, z dlhodobého hľadiska sa však odporúča vymeniť okná a dvere za nové.

Vchodove dvere

iStock

​„Ak cítite prievan cez zatvorené okná a dvere, je to jasným znakom toho, že ide o stratu energie,“ povedal registrovaný montér okien a dverí s dlhoročnou praxou. Rovnaký problém je prítomný aj pri dverách. Pri vchodových dverách veľký dôraz treba klásť na ich bezpečnosť a tepelnú izoláciu. Samozrejme, dôležitá je aj estetika. Práve preto musia byť vyrobené z pevných materiálov a správne nainštalované. Ak máte záujem o dodávku a montáž vchodových dverí, vyberajte si overené firmy, ktoré ponúkajú dlhodobú záruku.

Problémy s otváraním a zatváraním okien a dverí

Sú to najčastejšie problémy s oknami a dverami, ktoré vzniknú po dlhých rokoch používania. Hoci sa často dajú vyriešiť jednoduchou opravou, sú jasným znakom toho, že v blízkej dobe ich bude treba vymeniť za nové. Ak na otvorenie alebo zatvorenie okien a dverí potrebujete fyzickú silu, znamená to, že je narušená ich funkčnosť.

Vymena okien

iStock

Neznesiteľný hluk – okná a dvere sú neefektívne

Hluk môže byť tiež jasným znakom toho, že okná a dvere treba vymeniť. Vedeli ste, že okná a dvere prepúšťajú do interiéru 7-krát viac hluku ako steny. Chátrajúce a poškodené okná a dvere neposkytujú ani dobrú zvukovú izoláciu. Ak hluk z druhej miestnosti počujete oveľa zreteľnejšie ako zvyčajne, možno je čas vymeniť interiérové dvere. Hoci ide o väčšiu investíciu, výmena okien a dverí prispeje k bezpečnosti, pohodliu a zlepší estetiku vášho domova.

Najčítanejšie správy