Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hedviga
17.10.2024
Súd s Petrom Kažimírom pokračuje: Guvernér NBS pred súdom bojuje o svoju nevinu
Zdielať na

Súd s Petrom Kažimírom pokračuje: Guvernér NBS pred súdom bojuje o svoju nevinu

SLOVENSKO / Vyzerá to tak, že si Peter Kažimír už čoskoro vypočuje verdikt súdu, či ako minister financií podplácal, alebo nie. Kým sa tak stane, guvernér Národnej banky sa svoju nevinu pokúša hájiť. V súdnej sieni, ale aj mimo nej. Jeho advokát si dnes pozval médiá, aby verejnosti vysvetlil ako vidí obhajoba priebeh procesu a predložené dôkazy. Dostalo sa aj na milión eur, ktorý exminister financií nepriznal v majetkovom priznaní. A tiež na 60-tisícový bankový výber, ktorý mal podľa obžaloby úplatku predchádzať.

Obžalovaný guvernér sa naposledy postavil pred sudcu minulý piatok (11.10.). Odchádzal zjavne rozladený. Nielen obhajoba totiž očakávala, že sudca po schválení zmien v trestnom zákone skutok premlčí, no nestalo sa. Prípad tak pokračuje ďalej a otázky sa po prvotnej neochote klienta podujal zodpovedať jeho právny zástupca. V záverečnej reči obžaloby totiž odzneli nové prekvapivé tvrdenia.

Exministra financií vinia zo 48-tisícového úplatku pre vtedajšieho riaditeľa finančnej správy Františka Imreczeho. Ten ho teraz usvedčuje. Odplatou malo byť prednostné vyplatenie vratiek DPH viacerým firmám. Motiváciou zas snaha Petra Kažimíra poistiť si predaj luxusnej vily od podnikateľa, ktorý stál v pozadí spomínaných firiem. Aby ilustroval, že na úplatok obžalovaný guvernér mal poukázal prokurátor na sumu milión eur, ktoré politikovi pristáli v priebehu rokov na účte a nezahrnul ich do majetkového priznania. Rovnako vytiahol prokurátor aj výber 60-tisíc eur v hotovosti, ktorý mal časovo korešpondovať s úplatkom.

Obhajoba nielenže požadovala premlčanie skutku, prekvapila ju aj volanie prokurátora, aby zaň sudca uložil nepodmienečný trest. Kažimír od počiatku označuje proces za politický.

Celé vyjadrenie guvernéra Národnej banky si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy