Jasno
17°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Zdravotne znevýhodnení pripravujú tanečné predstavenie so SĽUKom
Zdielať na

Zdravotne znevýhodnení pripravujú tanečné predstavenie so SĽUKom

BRATISLAVA / Slovenský ľudový umelecký kolektív v spolupráci s Nadáciou ADELI pripravili nový spoločný projekt. Jeho cieľom je búrať bariéry a spájať ľudí prostredníctvom tanečného umenia. Inkluzívne tanečné predstavenie s názvom „Tancuj, tancuj, neseď v kúte“ má premiéru 29. októbra v Dome umenia v Piešťanoch.

Špeciálny projekt

Tancuj, tancuj, neseď v kúte! To je názov unikátneho projektu, kedy sa na jednom pódiu stretnú profesionálni tanečníci zo Slovenského ľudového umeleckého kolektívu a zdravotne znevýhodnení ľudia.

Spájanie dvoch svetov

"Spojenie takýchto dvoch úžasných tanečných svetov je vlastne super. Aj my na vozíku môžeme tancovať, môžeme robiť divadlo, môžeme spievať. Každý by mal možnosť dostať robiť čo chce, a to čo ho baví," vysvetľuje Karolína Šimuneková, tanečníčka v predstavení.

Radosť z nových príležitostí

Podobné nadšenie zdieľala aj kolegyňa Janka, ktorá sa kedysi tancu venovala naplno. "Som rada, že niekomu napadlo zapojiť aj ľudí so zdravotným znevýhodnením do takéhoto projektu. Som rada za takúto skúsenosť," hovorí Jana Mojštíková, ďalšia z tanečníčok. "Úplne úžasné vidieť ich na javisku s nami"..."pozerám, že to zvládajú úplne geniálne, takže paráda," podelil sa o dojmy sólista, tanečník Kristián Sorokáč.

Snaha o jednoduché začlenenie​

"Snažíme sa ich čo najjednoduchším spôsobom zakomponovať do našich tancov, ale zároveň sa snažíme, aby neboli ukrátení o zážitok z tanca," hovorí Petra Vajdíková, ďalšia sólistka v predstavení. "Úprimne, ani som nečakala, že nás až tak veľa zapoja. Bola som milo prekvapená, že nám tak dôverujú," hovorí Mojštíková.

Zapájajú sa aj najmenší

Najmladšou tanečníčkou je 4-ročná Sasinka. Narodila sa s rodenou vadou kolien a bedrových kĺbov, takže mala opačne kolená. "Boli tam dve operačné riešenia, takže teraz už chvalabohu chodí," tvrdí Katarína Zaťková, mama malej Sasinky. Hrdá mamina sedela počas nácviku v hľadisku, a dojmy si nevie vynachváliť. "Určite je veľa mám, ktoré majú také podobné detičky, každej by som dopriala vidieť radosť v tých detských očiach, tie iskričky, ako sa tešia," hovorí Zaťková.

Zbierka na podporu 

Ak by ste chceli pomôcť zdravotne znevýhodneným tanečníkom, máte tú možnosť."Stále beží aktívna zbierka na pomoc a podporu týmto hendikepovaným ľuďom, aby sa mohli lepšie začleniť do spoločnosti,"  tvrdí Martin Červenák, riaditeľ umeleckej prevádzky v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve.

Premiéra vystúpenia

"Bolo to neskutočné, neskutočná energia. Veľmi sa mi páči, ako sa nám to zosynchronizuje. Je to super," vysvetľuje Šimuneková. "Premiéra bude 29. októbra, v Dome umenia Piešťany o 19-tej hodine," informuje Červenák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy