Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Po dlhých rokoch ľuďom v bytovke konečne tečie voda z kohútikov
Zdielať na

Po dlhých rokoch ľuďom v bytovke konečne tečie voda z kohútikov

ROŽŇAVA / Obyvatelia jednej rožňavskej bytovky majú veľkú radosť. Po dlhých 18-tich rokoch im z kohútikov konečne tečie voda. Bytový dom sa nachádza v časti Rožňavy, kde žije marginalizovaná skupina obyvateľov a keďže celý bytový dom bol vybývaný, neboli tam okná ani dvere, samospráva ho v minulosti predala obyvateľom za symbolické euro. Rožňavský primátor a komunitné centrum podali obyvateľom pomocnú ruku a tí si postupne celý bytový dom opravujú svojpomocne.

​Obyvatelia sa tešili, že po dlhých 18 rokoch majú vo svojich bytoch vodu. Išlo však o dlhú a náročnú cestu, pomocnú ruku podal tak rožňavský primátor ako aj pracovníčky miestneho komunitného centra. "Podmienkou mojej pomoci bolo to, že oni mi musia ukázať, že si chcú zveľadiť svoj domov a to tým, že si vymenili okná, vymaľovali si schodisko a zabezpečili si vchodové dvere," uviedol primátor Rožňavy Michal Domik. "To bolo dosť zničené, ale oni si to takto pekne tu urobili," opísala Paulína Punáková, pracovníčka komunitného centra. 

Okrem toho, že si obyvatelia zveľadili bytový dom, nápomocní boli aj počas zavádzania samotnej vody. "Si museli obyvatelia vykopať šachtu sami," dodala Punáková. "Kopali sme vonku, prišli mi pomôcť aj synovia," povedala Klára, obyvateľka bytového domu.

Prekážkou bol dlh vodárenskej spoločnosti

Problémom, pre ktorý obyvatelia vodu dlhé roky nemali bol aj neuhradený dlh východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Obyvatelia sa však vyzbierali a dlžnú sumu uhradili. "Bola obnovená dodávka vody pre bytový dom. Je tam zriadené aj odberné miesto s meraním vo vodomernej šachte," znelo v stanovisku agentúry Penelopa s.r.o. mediálny zástupca VVS, a.s.

Doteraz si vodu obyvatelia nosili z tohto bytového prameňa, ktorý je od ich bytového domu vzdialený takmer pol kilometra. "Chodili sme s vozíkom a bandasky sme museli nosiť," opísala Lucia, obyvateľka bytového domu. 

Obyvatelia sa spoločne poskladali na celú rekonštrukciu

Bytový dom je vo vlastníctve jeho obyvateľov. Samospráva im ho v minulosti predala za symbolické euro, nakoľko bol vybývaný a na rekonštrukciu boli potrebné financie, ktoré v tom čase mesto k dispozícii nemalo. "Pochopili to, že tá bytovka je ich a oni musia spoločne skladať peniažky, aby na tie drobné opravy spoločne prispeli, ale spoločne sa na nich aj podieľali," dodal primátor Domik.

Ďalšou métou pre obyvateľov je oprava zatekajúcej strechy. Momentálne zbierajú peniaze na materiál, s prácami chcú začať už počas jari. "Nakoniec možno prídeme k tomu, že o pár rokov tie bytovky budú na nepoznanie," doplnila Punáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy