Jasno
12°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Starostka zvažuje odvolať riaditeľku ZŠ kvôli údajnému porušeniu školského zákona
Zdielať na

Starostka zvažuje odvolať riaditeľku ZŠ kvôli údajnému porušeniu školského zákona

CHORVÁTSKY GROB / ​V obci Chorvátsky Grob pri Bratislave riešia dve ženy nezvyčajný spor. Týka sa prijímania prvákov do základnej školy. Riaditeľke školy hrozí, že príde o funkciu. Odvolať ju navrhuje starostka obce, podľa ktorej riaditeľka pochybila pri prijímaní detí a porušila školský zákon. Riaditeľka to odmieta a argumentuje tým, že postupovala podľa všeobecne záväzného nariadenia, ktoré vydalo obecné zastupiteľstvo.

Problémy s prijímaním žiakov

Základná škola Javorová alej v Chorvátskom Grobe patrí medzi veľmi žiadané školy. Do prvého ročníka napríklad tento rok rodičia prihlásili 124 detí. Škola ich ale dokáže prijať okolo 50. Problém sa pokúsili vlani vyriešiť poslanci obecného zastupiteľstva. Prijali všeobecne záväzné nariadenie, ktoré dávalo prednostne prijať deti zamestnancov školy ako aj obecného úradu. A to aj v prípade, že nemali bydlisko v obci. Jednému človeku sa to ale nepáčilo. Podal tak podnet na prokuratúru.

Rozpor v ustanoveniach zákona

"Dôvodom podania protestu zo strany prokuratúry bola skutočnosť, že všeobecne záväzné nariadenie bolo v rozpore s niektorými ustanoveniami zákona o obecnom zriadení a tiež školského zákona, " hovorí Gabriela Kováčová, prokurátorka a hovorkyňa Krajskej prokuratúry v Bratislave. Po proteste prokurátora bol zo strany obce doručený Rade školy návrh na odvolanie riaditeľky školy.

Obhajovanie riaditeľky

"Ja som bola samozrejme upozornená, že prokurátor napadol vlastne všeobecné záväzné nariadenie. VZN-ko nebolo zrušené obecným zastupiteľstvom, takže bolo pre mňa záväzné obecné zastupiteľstvo zasadlo až 15. júna," tvrdí Silvia Hikkerová, riaditeľka Základnej školy s materskou školou Javorová alej, Chorvátsky Grob.

Rodičia sú rozdelení na dve strany​

Obyvatelia v obci sa rozdelili na dva tábory. Časť rodičov je nespokojná, pretože sa neušlo ich deťom miesto v škole. Druhá časť rodičov sa postavila na stranu riaditeľky. Spísali dokonca petíciu, ktorá má viac ako tisíc podpisov. "Rozhodnutie pani starostky o odvolaní pani riaditeľky nás prekvapilo, nakoľko vnímame prácu pani riaditeľky veľmi uspokojivú ak nie nadštandardnú," informuje Dáša Trubová, spoluorganizátorka petície.

Zásah starostky obce

Riaditeľka tvrdí, že pri prijímaní žiakov do prvého ročníka základnej školy postupovala podľa platného všeobecne záväzného nariadenia obce. Iný názor má ale starostka, podľa ktorej riaditeľka porušila školský zákon. "Ten proces odvolania nie je založený na pochybnosti alebo pochybení pani riaditeľky, že konala v rozpore s VZN. Ja tvrdím, že pani riaditeľka pochybila pretože robila a konala v rozpore s všeobecne záväzným predpisom," tvrdí Vladimíra Vydrová, starostka obce Chorvátsky Grob.

Štrajková pohotovosť​

"Ak by riaditeľka nepostupovala podľa vtedy platného a účinného všeobecne záväzného nariadenia, tak by vtedy porušila právny predpis a to by bol dôvod na jej odvolanie zo strany starostky," oznamuje advokát Michal Maťaš. Situácia v škole ako aj v obci tak zostáva zatiaľ napätá. "Sme v štrajkovej pohotovosti. V prípade odvolania pani riaditeľky z funkcie zvažuje takmer 90 percent zamestnancov podať výpoveď, " informuje Miroslava Trepáčová, zástupkyňa na 2. stupni základnej školy Javorová alej

Snaha o vyhodnotenie situácie

Svoje stanovisko teraz zaujme Rada školy. "Momentálne ho vlastne analyzujú, predpokladám, že majú aj konzultácie s právnikmi a následne ho poskytnú pani starostke," hovorí Lucia Čepcová, členka rady rodičov. "Po obdržaní všetkých právnych stanovísk budem vyhodnocovať, zvažovať a na základe toho čo v tých jednotlivých podkladoch bude prijmem finálne rozhodnutie, " vyjadruje starostka Vydrová. Je dosť možné, že celý spor sa tak rýchlo neskončí. Riaditeľka školy avizovala, že ak bude odvolaná, podá žalobu na súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy