Jasno
15°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Podpora pre poľnohospodárov: Vyplácanie preddavkov začína už čoskoro
Zdielať na

Podpora pre poľnohospodárov: Vyplácanie preddavkov začína už čoskoro

BRATISLAVA / Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) začne od 4. novembra s vyplácaním preddavkov na priame platby vo výške 70 % až 75 % nároku. Preddavky dosiahnu sumu 293,55 milióna eur. Dostanú ich aj kontrolovaní farmári-žiadatelia, a to vo výške 50 %. Rozhodnutia o podporách sa začnú vydávať od 2. decembra tohto roka. Oznámil to v piatok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Richard Takáč (Smer-SD) za účasti generálneho riaditeľa PPA Mareka Čepka.

Spustenie vyplácania preddavkov

"Administrácia vyplácania preddavkov pre poľnohospodárov začne 4. novembra, čiže sa spustí vyplácanie na plošné intervencie, a 15. novembra sa spustí vyplácanie intervencií na zvieratá. Do 30. novembra 2024 budú vyplatené všetky preddavky pri priamych platbách," spresnil agrominister.

Rozdiel vo vyplácaní

"Druhého decembra tohto roku začneme vydávať riadne rozhodnutia, a do 30. júna 2025 ukončíme vydávanie rozhodnutí a vyplácanie, tak ako sme to urobili aj tento rok. Je veľký rozdiel v sumách, ktoré dostanú poľnohospodári - tento rok pri preddavkoch do 30. novembra, nie 117 miliónov eur ako pred rokom, ale 293 miliónov eur," zdôraznil Takáč.

​​Novinky v kampani 2024

V kampani roku 2024 podľa Takáča dostanú farmári v 1. pilieri 70-percentný preddavok na priame platby, celkom 218,46 milióna eur a v 2. pilieri preddavok 75 % sumy na platby, v celkovom objeme 75,09 milióna eur. "Minulý rok nedostali preddavky poľnohospodári, ktorí boli kontrolovaní. Prvýkrát v histórii zavádzame to, že preddavok vo výške 50 % dostanú aj poľnohospodári, ktorí sú kontrolovaní," dodal Takáč.

Príprava na novú kampaň

"Môžem konštatovať, že PPA je oveľa, oveľa lepšie pripravená na kampaň 2024 v porovnaní s kampaňou 2023, ktorá nám robila zásadné problémy, hlavne z pohľadu nastavenia IT systémov a procesov na platobnej agentúre," doplnil Čepko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy