Jasno
12°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Kríza v Bojniciach: Nedostatok financií môže spôsobiť prepúšťanie
Zdielať na

Kríza v Bojniciach: Nedostatok financií môže spôsobiť prepúšťanie

BOJNICE / V Slovenskom národnom múzeu sa bude prepúšťať. O prácu môžu prísť viacerí významní odborníci. Dôvodom je šetrenie. Riaditelia 18-tich múzeí po celom Slovensku dostali list, v ktorom im oznamujú, že im na účet príde výrazne menej peňazí.

​Šetrenie na zámku

"Doľahla na nás úloha znížiť náklady o 10 percent," hovorí Mikuláš Letavay, riaditeľ Slovenského národného múzea - zámok Bojnice. Na Bojnickom zámku musia šetriť. Tento rok dostanú výrazne menej peňazí. Dotkne sa to aj samotných zamestnancov. "Čo v praxi znamená, že potrebujeme znížiť aj stav pracovníkov," tvrdí Letavay.

Strata 200 000 eur

Čísla hovoria jasne. Kým na 75 % nákladov si vie zámok zarobiť sám, zvyšné peniaze mu posiela štát. Tento rok to bude oveľa menej. "Tento rok sme mali 530 000 eur, keď z toho dáme 40 percent dole, tak prídeme o 200 000," vysvetľuje Letavay. Rovnako sú na tom všetky inštitúcie patriace pod Slovenské národné múzeum.

Zniženie rozpočtov

"Všetkým podriadeným organizáciám bol skrátený rozpočet na mzdy, platy a ostatné osobné vyrovnania o 10% v rámci budúcoročného rozpočtu. Dôvodom prepúšťania zamestnancov je teda konsolidácia verejných financií," objasňuje Petra Bačinská, vedúca oddelenia komunikácie na Ministerstve kultúry Slovenskej republiky.

​Návrh na šetrenie

"Ďalšou z možností, ktoré by mohli pomôcť nielen múzeám SNM, ale všetkým múzeám a galériám v zriaďovateľskej pôsobnosti MK SR, by bolo zrušenie voľných vstupov každú prvú stredu v mesiaci," hovorí Anton Bittner, generálny riaditeľ Slovenského národného múzea - zámok Bojnice

Nedostatok zamestnancov

Slovenskému národnému múzeu chýba už teraz po celom Slovensku minimálne 100 zamestnancov. Toto prepúšťanie bude znamenať odchod ďalších odborníkov. Ľudia majú zo straty zamestnania strach."Keď sa pozriete na mňa, umocnené mojim vekom, určite áno," tvrdí kreatívny producent Slovenského národného múzea, Branislav Lukáč.

Riziko straty hodnôt

"Človek si uvedomuje, že bez tých ľudí nemôže tá inštitúcia fungovať tak, ako by mala," tvrdí Letavay. Podľa odborníkov môže utrpieť výskum a najmä ochrana zbierkových predmetov. "Spravujeme miliardové hodnoty majetku štátu, kultúrneho dedičstva. Potrebuje to svoju starostlivosť a keď to starostlivosť nedostane, prejaví sa to na tom, že  niektoré hodnoty môžeme strácať," objasňuje Letavay.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy