Jasno
12°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Prvenstvo na Slovensku: Ministerstvo zafinancovalo hasičskú autoškolu
Zdielať na

Prvenstvo na Slovensku: Ministerstvo zafinancovalo hasičskú autoškolu

LEŠŤ / Na Slovensku máme prvú hasičskú autoškolu. Otvorili ju vo výcvikovom stredisku v Lešti. Hasiči tam vedia získať vodičský preukaz na špeciálnu techniku. Doteraz si museli vodičáky riešiť vo vlastnej réžii a stálo ich to stovky eur.

​Rôzne druhy vozidiel v autoškole

V priestoroch hasičskej autoškoly majú účastníci výcviku k dispozícii rôzne druhy vozidiel, s ktorými sa pri svojej práci stretávajú. "Hasičský záchranný zbor má prvýkrát v histórií vodičské oprávnenia pre svojich príslušníkov v rukách, a vieme si menežovať naše potreby sami," hovorí Adrian Mifkovič, prezident Hasičského záchranného zboru.

Plné financovanie vodičských preukazov

 Autoškola na výcvikovom stredisku na Lešti je určená nielen pre profesionálov, ale aj pre dobrovoľných hasičov. Doteraz príslušníci absolvovali štandartnú autoškolu, ktorú si platili sami, čo ich stálo nemalé financie. Hasičskú autoškolu majú zadarmo. "Cena takéhoto jedného kurzu, vyškolenie na vodičský preukaz sa pohybuje na úrovni zhruba 1800 eur za vodičák, a som rád, že rezort vnútra ho môže pre našich príslušníkov v plnej miere financovať," tvrdí minister vnútra, Matúš Šutaj Eštok.

​V autoškole poskytujú úplne všetko

Vyškolili na to 13 inštruktorov. "Od cvičiska po jazdy, pokúsime sa o jazdy v teréne, v premávke, vlastne poskytovať všetko, čo autoškola má mať," objasňuje inštruktor, Adrian Bášty.

Pokrytý je západ, stred aj východ Slovenska

Výhodou je samotná Lešť. Vo vojenskom priestore sú rôzne terény, kde vedia techniku vyskúšať. Okrem toho v zbore pribudli aj tri nové špeciálne vozidlá takzvané Titány, určené do extrémne náročných podmienok. "Kabína je pretlakovaná, je zodolnená, čo znamená že vydrží aj výbuch menšej intenzity," informuje Mifkovič. Vozidlá umiestnia na hasičské brigády do Malaciek, Žiliny a Humenného, aby bol pokrytý západ stred aj východ Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy