Polojasno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Piliny znepríjemňujú život obyvateľom v Medzilaborciach
Zdielať na

Piliny znepríjemňujú život obyvateľom v Medzilaborciach

MEDZILABORCE / Nemôžu ani len otvoriť okná, majú zanesené autá a všetok ten prach dýchajú. To sú slová obyvateľov jednej z ulíc v Medzilaborciach. Sťažujú sa na drevársku firmu. Jej zástupca tvrdí, že urobili viaceré opatrenia na zníženie prašnosti. Ľuďom odkazuje, že do mesiaca problém odstránia.

​​Firma je od domov vzdialená iba niekoľko metrov

"Ja potrebujem čerstvý vzduch, takže väčšinou som mala stále otvorené okno, už sa to nedá," hovorí obyvateľka obce Dagmar Bodnárová. Firma sídli v tomto areáli. Zaoberá sa spracovaní dreva. Od bytoviek a rodinných domov ju síce delí železničná trať, no faktom je, že ide o vzdialenosť iba niekoľko desiatok metrov.

Znečistené domácnosti

Spoločnosť vyrába drevné obaly na kompresory a vyváža ich do celého sveta. Obyvatelia ulice vidia dôsledky nielen na autách či strechách, ale dokonca až vo svojich domácnostiach. "Vypúšťajú piliny, že nemôžeme ani okno otvoriť, pretože piliny idú do okien, nedá sa tu ani dýchať. Autá máme tak zanesené, že každé dva dni ich chodíme umývať," tvrdí obyvateľka obce.

Podľa hygienikov je všetko v poriadku

"Žena bola za ním, tak ju poslal do teplých krajov. Dobre, že ju nezbil. Prišli hygienici a nič, podľa nich je všetko v poriadku," vysvetľuje obyvateľ ulice, Alexander. Podľa slov zástupcu spoločnosti firma funguje už takmer tri desaťročia a zamestnávajú vyše 20 ľudí. Už v minulosti urobili viaceré opatrenia na zabránenia negatívnych vplyvov z prevádzky.

Spoločnosť má okolo areálu zábrany

"Zábranná záhrada široká 20 metrov, dlhá 300 metrov, je tam vysadených vyše 200 stromčekov, Malo by to brániť hlučnosti, prašnosti," informuje zástupca spoločnosti. "Inšpektorát práce Prešov neeviduje podanie na výkon kontroly v tejto prevádzke," hovorí Ladislav Kerekeš, hovorca národného inšpektorátu práce.

Prevádzka je v kompetencií mesta

"Táto prevádzka nie je vedená ako veľký ani stredný zdroj znečisťovania ovzdušia, preto ako malý zdroj spadá v tejto oblasti do kompetencií mesta Medzilaborce," tvrdí hovorca Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Matej Neuman. 

Sťažnosti neevidujú

Podľa radnice však podnet od ľudí nedostali a sťažnosť neeviduje a ani regionálny úrad verejného zdravotníctva. Posledný štátny dozor v prevádzke vykonali pred dvoma rokmi. "Pri výkone štátneho zdravotného dozoru neboli v pracovnom prostredí zistené nedostatky," stanovisko vydal Regionálny úrad verejného zdravotníctva Humenné. 

Neprispôsobený zásobník zachytávania

Podľa zástupcu spoločnosti aktuálne problémy môže spôsobiť fakt, že zvýšili odsávanie v halách, no zatiaľ tomu nestihli prispôsobiť zásobník, ktorý zachytáva drevný prach. "Zásobník by mal byť do mesiaca zväčšený a nemal by byť žiadny problém," objasňuje hovorca. 

Obyvatelia sa sťažujú

"Dýchame to. Ten prach sa dostáva do bytu, aj do áut," hovorí obyvateľka obce. "Obmedzuje nás to," vysvetľuje Dagmar Bodnárová, ďalšia obyvateľka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy