Polojasno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Zbrojárskemu priemyslu chýbajú vyučení absolventi stredných škôl
Zdielať na

Zbrojárskemu priemyslu chýbajú vyučení absolventi stredných škôl

SNINA / Zbrojársky priemysel na Slovensku rastie raketovým tempom. Zbrojovky v Dubnici nad Váhom a v Snine, kde vyrábajú delostreleckú muníciu, plánujú do dvoch rokov zamestnať ďalšie stovky ľudí. Problémom však je, že zbrojovkám chýbajú ľudia so stredoškolským vzdelaním.

​Výrobná linka v sninskom závode mala v minulosti výrobnú kapacitu 19-tisíc striel ročne. V budúcnosti ju plánujú zvýšiť na 100-tisíc kusov a dať prácu ľuďom v regióne, kde má priemysel silnú tradíciu. "Vihorlat bola slávna fabrika, zamestnávala tisíce ľudí. Bol hlavným zamestnávateľom a pre Sninu bol rozhodujúci," povedal minister obrany Robert Kaliňák na tlačovej besede. 

Kto bude vo fabrike pracovať?

Je však o prácu v strojárstvo záujem aj dnes? Na miestnej strednej priemyselnej škole študuje v tomto odbore takmer 60 žiakov. "Na našej škole sme zaznamenali stúpajúci trend a záujem žiakov o odbor strojárstvo," uviedla Petra Karľová, zástupkyňa SPŠ v Snine. 

V súvislosti so zbrojárskou výrobou však v súčasnosti prebieha duálne vzdelávania žiakov v Dubnici nad Váhom, kde sídli druhý výrobný podnik spoločnosti. "Spolupracujeme úzko s trenčianskou fakultou špeciálnej techniky a fakultou výbušnín v Pardubiciach. My si ich vychovávame od toho robotníka pri CNC stroji až po odbornú silu technológov, konštruktérov," ozrejmil Pavol Čahoj, predseda predstavenstva ZVS Holding. 

Žiaci si po ukončení nájdu rýchlejšie prácu

Na sninskej priemyslovke majú najmodernejšie dielne a učebne, tretina ich absolventov sa úspešne uplatní každý rok aj na zahraničnom trhu, ďalší v domácich firmách. "Naši žiaci majú prax v regióne už počas štúdia na škole. Oboznámia sa s firmami, ktoré sa tu nachádzajú a potom si veľmi ľahko nájdu pracovnú pozíciu, ktorá im vyhovuje," uviedla Alena Romanová, riaditeľka SPŠ v Snine. "Dokážu robiť operátora výroby na CNC stroji, čiže aj aktívne zasiahnuť do chodu stroja," povedal Jozef Kováč, učiteľ SPŠ v Snine. 

Záujem o prácu v sninskej zbrojovke je zo strany miestnych veľký, mnohé podniky však majú problém nájsť vyššie kvalifikovaných pracovníkov. "Aktuálne je na portáli Profesia.sk zverejnených 300 pracovných ponúk z oblasti strojárstva pre absolventov a absolventky stredných škôl," uviedla Ľubica Melcerová, hovorkyňa portálu Profesia.sk. V porovnaní s vlaňajškom zaznamenali pokles počtu ponúk z oblasti strojárstva pre absolventov SŠ, kým v prvých troch kvartáloch minulého roka bolo zverejnených 4 000 pracovných ponúk, tento rok ich je o 900 menej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy