Jasno
10°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Ukrajinci naďalej riskujú svoj život na schengenskej hranici. Zadržali aj prevádzačov
Zdielať na

Ukrajinci naďalej riskujú svoj život na schengenskej hranici. Zadržali aj prevádzačov

SLOVENSKÁ HRANICA / Nechajú si zaplatiť desiatky tisíc eur a potom riskujú. Aktuálne zadržali v blízkosti slovensko – ukrajinskej hranice troch prevádzačov, ktorí pred hliadkou unikali v autách. Po naháňačke zadržali aj štyroch migrantov.

Od začiatku vojny zomrelo na schengenskej hranici vyše 40 ľudí. Hliadky ich našli utopených, iní zamrzli alebo ich riskantná a dlhá cesta po horách vyčerpala na smrť. Na hraniciach so Slovenskom zadržali v týchto dňoch skupinu mužov. "Pred políciou začali utekať a výzvy na zastavenie ignorovali. V blízkosti východnej hranice zadržali policajti siedmich ľudí, z tohto traja boli súčasťou organizovanej skupiny," uviedla Elena Tračuk, hovorkyňa Pohraničnej stráže Ukrajiny. 

Prevádzač od mužov zinkasoval tisíce eur

Od mužov v odvodom veku z rôznych oblastí Ukrajiny zinkasovali dovedna 35-tisíc eur. Mnohé prípady sa však končia aj tak, že migranti síce zaplatia, no cestou prídu o život. Často aj preto, že ich prevádzači neupozornia na nehostinné podmienky v horách. "Štátna pohraničná služba Ukrajiny varuje pred porušovaním hraníc v súvislosti so zhoršovaním poveternostných podmienok," znelo v stanovisku Pohraničnej stráže Ukrajiny. 

Previesť ich musia než napadne prvý sneh

Pre prevádzačov to znamená jediné – previesť migrantov čo najskôr v čo najväčšom počte kým napadne prvý sneh. Práve stopy v snehu totiž ich trasy už viackrát prezradili. Aj na našej východnej hranici bolo počas uplynulých desať dní rušno. Hliadky zaznamenali 51 prípadov neoprávneného prekročenia. "Policajti útvarov v pôsobnosti RHCP Sobrance predviedli na oddelenie v tejto súvislosti spolu 80 štátnych príslušníkov Ukrajiny, všetko mužov," informovala Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP Sobrance. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy