Jasno
16°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Zmena času sa dotkne všetkých. Riešenie situácie však neprichádza
Zdielať na

Zmena času sa dotkne všetkých. Riešenie situácie však neprichádza

SLOVENSKO / Budúcu nedeľu, 27. októbra, si opäť budeme posúvať ručičky na hodinách o hodinu späť. Teda popravde, niektoré dnešné prístroje, medzi nimi aj mobilné telefóny, to už zvládajú aj bez nás. Faktom je, že už pred pár rokmi sme mali od tejto praxe upustiť.

Ide aj o naše zdravie

Pokiaľ ide o striedanie oficiálne stredoeurópskeho a stredoeurópskeho letného času, už sa o ich výhodách i nevýhodách povedalo zrejme všetko. "Z hľadiska podpory a ochrany zdravia sa prikláňame k tomu, aby bol na Slovensku ustálený zimný čas," hovorí Jana Hamade, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Posun času aktívne vnímame 

Na posúvanie ručičiek o hodinu dozadu majú vlastný pohľad aj ľudia pracujci na zmeny či v noci. "Pracovná doba sa nám môže skrátiť aj o 3 hodiny," tvrdí pekár, Dezider Brza. Také šťastie už nemajú napríklad lekári, ktorí budú musieť byť v práci 13 hodín.

Ľudia sa často zaujímajú, či by zrušenie striedania letného a zimného času ovplyvnilo zvieratá. "Dobytok nejak posun času necíti, cítime to my," objasňuje predseda družstva v Kežmarku, Vladimír Baran.

​Rozdielne názory na vec

Aj po zhodnotení, že striedanie časov patrí do histórie a 85 percent ľudí, ktorí sa zúčastnili prieskumu Európskej komisie v roku 2018 toto stanovisko podporilo, sa zdalo, že v októbri o rok neskôr sa tak aj stane. Každá krajina sa mala vyjadriť, ktorý čas preferuje a dohodnúť sa s tými, s ktorými susedí, či by fungovali rovnako. A to sa ukázalo ako prvý a veľmi náročný cieľ.

"Nie je zhoda v týchto veciach," informuje Árdpárd Érsek, minister dopravy a výstavby regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. A nepomohlo, že sa termín zrušenia striedania letného a zimného času posunul z roku 2019 až na jar 2021.

Odklad riešenia situácie

Prišli dôležitejšie veci. Najprv to bol Brexit, neskôr pandémia a napokon aj vojna na Ukrajine. Rozhodnutie, či zrušiť alebo nezrušiť striedanie času, a od akého dátumu sa odložilo na neurčito. Teraz sa však hovorí, že by sa celá záležitosť opäť mala vrátiť do Európskeho parlamentu. Konkrétne od roku 2026.

"Ja som prednedávnom zachytil, že skupina kolegov a kolegýň písala Európskej komisii, aby tú tému oživila. Ja osobne to neviem vylúčiť, ale som skôr skeptickejší," hovorí Martin Hojsík, podpredseda Európskeho parlamentu.

"Táto téma je stále na stole, lebo sú mnohé skupiny podnikateľské ale aj poľnohospodárske, ktoré hovoria o tom, že im jednoducho táto zmena času nevyhovuje," objasňuje Miriam Lexmann, poslankyňa Európskeho parlamentu. Či sa nám už prestavovanie ručičiek na hodinách páči alebo nie, na budúcu nedeľu 27. októbra tak opäť urobíme a pospíme si o hodinu dlhšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy