Polojasno
10°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Ľudia na proteste podporili Petra Kotlára. Vedci ale upozorňujú na šírenie dezinformácií
Zdielať na

Ľudia na proteste podporili Petra Kotlára. Vedci ale upozorňujú na šírenie dezinformácií

BRATISLAVA / Po tlačovej konferencii vládneho splnomocnenca Petra Kotlára prišla doslova smršť reakcií slovenských odborníkov, škôl či organizácií vrátane Slovenskej akadémie vied, ktoré sa postavili proti tvrdeniam Petra Kotlára a upozorňujú, že na jeho tvrdenia neexistujú dôkazy. No naopak existujú dôkazy na to, že sú tieto vakcíny bezpečné a počas pandémie zabránili tisícom úmrtí. Jeho priaznivci preto zvolali pochod na podporu. Sám Peter Kotlár ale medzi nich neprišiel.

Ľudia na proteste veria, že šalát je namáčaný v roztokoch

Na podporu názorov ​Petra Kotlára sa pred Národnou radou stretla asi stovka ľudí. Ich sklamanie z toho, že neprišlo viac ľudí a že na pochod na podporu splnomocnenca neprišiel ani on sám, vyvážil neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin a s megafónom dostali aj odporúčanie nekupovať v obchodoch šalát. "Je to namáčané v roztokoch bakteriálnych a tie baktérie samé produkujú mRNA a ostane prilepený na tom šaláte. Môžete si to naštudovať." povedal jeden z podporovateľov Petra Kotlára. "Lebo tí, čo sú proti tomu, to nasvedčuje, že Kotlár má pravdu," dodal ďalší účastník protestu.

Že vakcína prepisuje DNA Petrovi Kotlárovi veria. No pred parlament prišli aj takí, ktorí považujú názory bez dôkazov naopak za konšpirácie. "Keď už podpora konšpirácií, tak všetkých nie. Takže preto som si dal čapicu z alobalu. Je to na smiech celé," povedal obyvateľ, ktorý nesúhlasí s názormi podporovateľov Petra Kotlára. 

Dôkaz o prepise DNA vakcínou nie je

Vedci hovoria, že ak by bolo tvrdenie splnomocnenca pravdivé, dôkaz o prepise DNA by sa dal ľahko získať. No dôkaz je zatiaľ len o tom, že vakcína našu DNA neprepisuje. "Nemôže, pretože jednak tam nie je ten enzým, reverzná transkriptáza," ozrejmil doc. RNDr. Tomáš Szemes, PhD., z vedeckého parku UK. "Ta mRNA vakcína sa vlastne do jadra, kde je DNA, vôbec nedostáva," povedal RNDr. Boris Klempa, DrSc., virológ z Biomedicínskeho centra SAV.

Ak by platilo, že vakcína by dokázala prepísať našu DNA, prepisoval by ju zrejme aj samotný vírus, pomocou ktorého bola vyrobená. "Pokiaľ by to bolo také bežné, tak by sa mali vlastne báť, že sa im integruje samotný koronavírus," ozrejmil virológ Klempa. 

Chorých a zaočkovaných Slovákov podrobili analýze DNA. Žiadnu zmenenú DNA ale nenašli. "Keby sa aj integroval, tak by sme to mali vidieť v tej ľudskej DNA. A to nevidíme. Aj sme to testovali," priblížil Szemes. 

Vakcína sa neaplikuje do krvi, ale do svalu

H index je medzinárodný ukazovateľ výkonu vedca. Na jednej názorovej strane stojí Peter Kotlár. Toho v rebríčku ani nenájdete. Na druhej strane stoja vedci s vysokým indexom, ktorí stále čakajú na dôkazy, aj vysvetlenie, čo chcel Peter Kotlár dramaticky popísaným pokusom s mikroskopom a vlastnou krvou povedať. "Červené krvinky vyblednú, čiže strácajú kyslík v priebehu niekoľkých sekúnd. Pri kvapnutí preparátu Pfizer alebo Moderna do kvapky mojej krvi, je až neuveriteľné a zarážajúce, že tieto zmeny sa musia okamžite označiť za nenormálne," opisoval Peter Kotlár, splnomocnenec vlády na prešetrenia manažovania pandémie, na svojej tlačovej besede.

"Vakcína sa neaplikuje do krvi, ale do svalu. Ťažko povedať, čo sa tam udialo. To, čo by mal urobiť, je publikovať svoje výsledky v nejakom odbornom časopise," vysvetľuje Szemes.

Kotlárovi verí až 23 % ľudí

Napriek tomu podľa prieskumu SCIO Peter Kotlár presvedčil až vyše 23 % opýtaných Slovákov, že odhalil pravdu. Medzitým premiér oznámil, že sa s Petrom Kotlárom stretne, aby sa venoval skôr samotnému manažovaniu pandémie. Odborníci ale upozorňujú aj na to, ako Slovensko pre prácu a výroky vládneho splnomocnenca začína byť vnímané v zahraničí. "Pokiaľ nesie titul MUDr. a pod mikroskopom hľadá v reakciu vírusu na vakcínu, upozorňujem, že vírus pod mikroskopom nie je vidieť. Takže si myslím, že tento pán má nejaký vážny zdravotný problém," poznamenal prof. RNDr. Ladislav Dušek, PhD., riaditeľ ÚZIS ČR.

"Si spomeňte, že bola doktorka v Českej republike, ktorá s vážnou tvárou tvrdila pacientom, že sa dá rakovina vylúčiť stolicou. Bohužiaľ, časť pacientov na to doplatila životom. A nechcem, aby sa to stalo mojim kolegom, priateľom, príbuzným na Slovensku," povedal prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, minister zdravotníctva ČR.

Na správu verejnosť a odborníci stále čakajú. "Tieto témy by mali rezonovať v odbornej obci a pán Kotlár ich nadnáša," dodal podpredseda NR SR Andrej Danko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy