Jasno
15°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Samosprávy majú nedostatok financií na prevádzku kultúrnych pamiatok
Zdielať na

Samosprávy majú nedostatok financií na prevádzku kultúrnych pamiatok

SPIŠSKÉ PODHRADIE / Výpadok príjmov od štátu môže ohroziť aj prevádzku turistických atrakcií. A to zasiahne obecné, či mestské rozpočty, ale zníži to aj príjmy podnikateľov. Obávajú sa toho aj v meste pod Spišským hradom. Niekedy sa dokázali pustiť do projektov za milióny, teraz hľadajú možnosti, kde by mohli ušetriť. Hovorí sa už aj o tom, že sa obmedzia otváracie hodiny v knižnici alebo budú niektoré historické a kultúrne pamiatky dostupné iba počas leta.

"Veľa rokov sme investovali peniaze, aby k nám chodili turisti," uviedol Michal Kapusta, primátor mesta Spišské Podhradie. Aj v malebnom mestečku pod najväčším hradným komplexom v strednej Európe pocítili vo svojej kase prievan. Pre zmeny vo financovaní sa z plánovaného viac ako polmiliónového prebytku dostali do státisícovej straty. "A my teraz máme schodok mínus 260-tisíc," priblížil Kapusta. 

Budú musieť obmedziť otváracie hodiny

Chodníky, obrubníky, trávniky. Obnovou za posledné roky prešlo aj Mariánske námestie. Teraz to podľa primátora vyzerá tak, že budú musieť zaradiť spiatočku. Napriek investíciám si ekonomicky počínali dobre. Niekedy to boli investičné plány aj za milióny eur ročne.

Teraz majú v pláne zisťovať na všetky strany, kde by mohli ušetriť. "My máme nejakých 15 ľudí na chránených dielňach a z toho neobsadím budúci rok štyri," ozrejmil Kapusta. "Poslanci a finančná komisia mi odporúčali, aby som obmedzil otváracie hodiny v knižnici," povedal Kapusta. 

S novou DPH príde veľa obmedzení

Ohrozené sú aj projekty. Boja sa, že nebudú mať ani spolufinancovanie. Za roky obnovili viaceré atrakcie, vrátane miestnej lokálky Haničky. Aj tá bude v budúcom roku jazdiť menej ako doteraz. "Prichádza DPHačka, ktorá bude o 3 % vyššia. Začali sme stavať vysúťaženú škôlku, no faktúry prídu v roku 2025 a DPH bude 23 %," vysvetlil Kapusta. 

Židovská synagóga, otvorené od pondelka do nedele. No na budúci rok to bude namiesto desiatich mesiacov už len dva. Šetrenie ohrozuje aj korčuľovanie pre verejnosť. Aj toto musí niekto pripraviť a niekto tých ľudí zaplatiť. Menšiu návštevnosť v Spišskom Podhradí už pocítili pre rekonštrukciu Spišského hradu, ak budú ubúdať ďalšie aktivity, môže to ohroziť aj miestnych podnikateľov.

Spiš žije prevažne z turizmu

Pritom Spiš láka ľudí z celého sveta. "Jeden náš priateľ zorganizoval pre celú partiu hromadný výlet a rezervoval nám ubytovanie priamo tu," povedal návštevník z Budapešti. "Nebudú mať možnosť ísť niekam aj z tých mála vecí, ktoré sú tu prístupné," uviedol Dušan Nízl z Penziónu St. Martin v Spišskom Podhradí. "Dakedy tu bolo takých ľudí a teraz málo stretnete," opísala obyvateľka Spišského Podhradia. "My tu nemáme priemyselnú zónu, my tu žijeme z kultúry a turizmu," dodal Kapusta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy