Jasno
15°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Prepustení neprávom: Bývalí policajti môžu dostať od štátu vysoké odškodné
Zdielať na

Prepustení neprávom: Bývalí policajti môžu dostať od štátu vysoké odškodné

SLOVENSKO / Na ministerstve vnútra zdá sa nemajú prehľad o všetkých výdavkoch. Nevedia napríklad koľko peňazí už vyplatili v prehratých súdnych sporoch s policajtmi. Ide o prípady kedy obvineným a prepusteným policajtom, nepreukázali vinu.

​Po služobnom zákroku na muža podozrivého z drogovej trestnej činnosti vo Veľkých Kapušanoch skončil na lavici obžalovaných aj samotný zasahujúci policajt. Celú akciu mal údajne len narafičiť. "On povedal, že chce s nami spolupracovať a že má pri sebe drogy a že chce ich dobrovoľne vydať. My sme nepoužívali žiadne donucovacie prostriedky ani nič," povedal policajt. 

Policajt bol nútený odísť zo zboru

Policajta, ktorý urobil služobný zákrok obžalovali z trestného činu vydierania a zneužitia právomoci verejného činiteľa. "Bol nútený na základe tejto obžaloby odísť zo zboru," priblížil Radoslav Barna, advokát policajta. 

Podľa rozhodnutia súdu nebolo policajtovi dokázané vydieranie a ani zneužitie jeho právomocí. Nejde o ojedinelý prípad kedy na lavici obžalovaných skončili policajti, ktorí zo zboru odišli no vinu im nepreukázali. "V prípade nezákonného prepustenia má policajt nárok na doplatenie mzdy aj v prípade, že požiada o navrátenie na miesto, z ktorého bol prepustený," uviedol Pavol Paračka, predseda OZP. 

Po prepustení neprávom policajti dostanú vysoké odškodné

Podľa dĺžky súdneho konania tak neprávom prepustení policajti dostanú ako odškodné aj desiatky tisíc eur. Výška kompenzácie závisí aj od hodnosti a funkcie. "Ministerstvo vnútra nevedie prehľady týkajúce sa sporov kvôli prepusteniu, keďže na to neexistuje žiadny právny základ," znelo v stanovisku Ministerstva vnútra SR. 

Na ministerstve tak nemajú prehľad nie len o tom koľko súdnych sporov viedli s policajtmi ohľadne nezákonného prepustenia, ale ani o tom, koľko peňazí po prehratých sporoch muselo ministerstvo zaplatiť. Len právnici jedného z Odborových zväzov polície zastupujú v súčasnosti 168 policajtov v sporoch od nezákonného prepustenia až po rôzne disciplinárne konania. V 32 prípadoch aj spory vyhrali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy