Jasno
13°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Cesta do problémov: Obec, ktorá donedávna nemala starostu je na pokraji kolapsu
Zdielať na

Cesta do problémov: Obec, ktorá donedávna nemala starostu je na pokraji kolapsu

BREZOVEC / Keď sa povie, že niekde už môžu iba svietiť a kúriť, tak v Brezovci by táto správa patrila k tým lepším. Obec, v ktorej donedávna nechcel byť nikto starostom a ktorej hrozilo, že ju pričlenia k susednej Ubli, teraz dostala list od ministerstva, ktorý ju zrazí na kolená úplne. Obec musí vrátiť štátu 115-tisíc eur, pre ktoré polícia obvinila bývalého starostu.

"Nemôžme si dovoliť svietiť, maximálne jednu hodinu denne nejaký rozvoj obce je nereálny, " hovorí o nešťastnej situácii starosta obce Brezovec, Michal Hakulin.

Nový starosta vedel, že to nebude mať ľahké, ale toto nečakal. V liste, ktorý v týchto dňoch dostal od ministerstva pôdohospodárstva sa dozvedel, čo po bývalom starostovi zdedil.

"Obci Brezovec bola uložená povinnosť vrátiť platbu vo výške viac ako 115 tisíc eur za pochybenie vo verejnom obstarávaní, " obhajuje žiadanú sumu hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, Veronika Daničová.

V Brezovci žije bezmála 40 ľudí. Vrátenie takého množstva peňazí bude zrejme pre samosprávu likvidačné. "Sme na pokraji finančného kolapsu, " sťažuje sa na celú situáciu starosta.

Pokuta za zločin machinácie

Vrátenie peňazí sa týka projektu v súvislosti s pozemkovými úpravami a vybudovaním cesty a polícia obvinila aj bývalého starostu.

"Uznesením konajúceho vyšetrovateľa bolo vznesené obvinenie osobám J. S. a P. P. za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe v súbehu so zločinom poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a obzvlášť závažným zločinom subvenčného podvodu  spáchaných formou ," objasňuje vzniknutú situáciu hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove, JUDr. Michal Sovič.

​Podľa obvinenia totiž nevybral vo verejnom obstarávaní ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku. Potenciálna úspora pri výbere inej firmy by pritom bola pre obec viac ako pol milióna eur. "Ja neviem, prosím vás čo tam je, pretože kolaudácia bola v poriadku, PPA-čka všetko v poriadku, úrad pre verejné obstarávanie povedal tiež, že je to v poriadku vtedy a teraz je to zlé, " vyjadril sa aj bývalý starosta obce Juraj Slivka.

Vecou sa aktuálne zaoberajú policajti bratislavskej krajskej kriminálky s cieľom objasnenia skutku. 

Obec nemá veľa možností riešenia

Podľa odborníkov obec teraz veľa možností nemá. Riešením by mohol byť dlhodobý splátkový kalendár. Brezovcu ale tiež môže hroziť nútená správa, kedy by obec riadilo ministerstvo financií.

"Za zváženie by stálo aj zistenie, či obec má nejaké pozemky alebo majetok a mohla ich predať a splatiť. Toto je dedičný hriech, ktorý toto vedenie obce iba zdedilo, " navrhuje štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, Michal Kaliňák.

Neoprávnenú platbu musí obec vrátiť Pôdohospodárskej platobnej agentúre a ide o rozhodnutie bez možnosti odvolania. "Toto je teda veľmi zložitá situácia, ktorá sa určite dotkne všetkých obyvateľov, ktorí sú súčasťou tejto komunity, " znova Michal Kaliňák.

"Obec je kvôli tomu na mizine a na dlhé obdobie nemá žiadnu budúcnosť, " ukončuje starosta obce Hakulin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy