Jasno
13°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Obec, ktorá predbehla všetky ostatné. Kde na Slovensku sa žije najlepšie?
Zdielať na

Obec, ktorá predbehla všetky ostatné. Kde na Slovensku sa žije najlepšie?

GBEĽANY / HÔRKY / Na Slovensku sa najlepšie žije v dedine Gbeľany, ktorá je v Žilinskom kraji. Rozhodli o tom rôzne ukazovatele - ako je napríklad občianska vybavenosť, ale napríklad aj účasť vo voľbách. Ako je na tom vaša obec, či mesto, si môžete zistiť aj vy, pomocou webovej aplikácie Najvyššieho kontrolného úradu.

Miestni sú priam nadšení z toho, že ich dedina vyhrala prvé miesto. "Výborné, výborné, ani nie som prekvapená. Je to tu perfektné," vyjadrila sa jedna z obyvateliek.

Obec Gbeľany je neďaleko Žiliny. Býva v nej 1600 ľudí. A väčšinu služieb, ktoré potrebujú k životu, majú nablízku. "Všetky projekty sústredím do materskej školy, základnej, skvalitnenie výučby rozšírenie športových ihrísk," uviedol starosta obce Jozef Martinček. "Naša MŠ je jedna z mála, ktorá má priestory telocvične, je moderná, vybavená predškolskými pomôckami," povedala riaditeľka MŠ Andrea Danišková. "Nezabúdame na seniorov, postavili sme nový Dom sociálnych služieb," pokračoval starosta Martinček.

Gbeľany si zaslúžili svoje prvenstvo vďaka viacerým faktorom. "Ako sú bezpečnosť, vzdialenosť od kultúrneho zariadenia, školy, alebo skládky, alebo aj aký je záujem o voľby," informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dodáková.

Druhá priečka patrí obci hôrky, ktorá taktiež leží v za okrese

V tejto dedine žije 1050 obyvateľov a ľudí tu stále pribúda. "Čo sa týka vzdialenostne od krajského mesta Žilina, vzdialená možno 5 minút, je tu veľká výstavba nových rodinných domov," priblížil starosta obce Hôrky Dušan Chvíľa. A ani v Hôrkach nezaostáva kvalitná občianska vybavenosť. "Máme tu dobrú infraštruktúru, je tu ZŠ, ktorá je spádovou oblasťou," pokračoval starosta Chvíľa.

"Novinka v aplikácii MuMap môže pomôcť robiť informované rozhodnutia o tom, kde je najlepšie žiť podľa rôznych faktorov," vysvetlila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dodáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy