Jasno
15°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Nový úspech lekárov: Tínedžeri po operácii bez liekov proti bolesti
Zdielať na

Nový úspech lekárov: Tínedžeri po operácii bez liekov proti bolesti

BRATISLAVA / Namiesto liekov proti bolesti tlmí bolesť po operácii tínedžerov extrémny chlad. Túto novú metódu začali pri operácii deformity hrudníka používať lekári Národného ústavu detských chorôb v Bratislave. Detskí pacienti sa vďaka tomu vyhnú rizikovejším spôsobom analgézie a už po 24 hodinách po náročnej operácii nepotrebujú žiadne lieky proti bolesti.

​Inovatívny postup kryoanalgézia použili lekári Národného ústavu detských chorôb prvýkrát pri operácii minulý pondelok. Pri operáciách prepadnutého hrudníka u tínedžerov sa do hrudníka vloží na určitý čas presne pacientovi prispôsobená dlaha, aby sa hrudník upravil. 

"Opretá ostáva o kostenú časť hrudníka. Dlaha zostane tri roky, potom to vytiahne a potom sa to vyberá. Z páčeného hrudníka urobíme klenutú prednú hrudnú stenu a to zdvihnutie prsnej kosti a rebrových chrupaviek, ktoré sú vpáčené je extrémne bolestivé v pooperačnom období, " hovorí o operácii detský chirurg z Národného ústavu detských chorôb MUDr. Pavol Omaník, PhD.

​Detskí pacienti štandardne dostanú epidurálnu analgéziu či veľmi silné opoidné lieky, ktoré užívajú ešte aj pár dní po operácií, následne doma užívajú tabletky na bolesť. Po novom medzirebrový nerv zachladia tak, aby postupne po 24 hodinách na tomto mieste necítil pacient na dlhé týždne žiadnu bolesť. 

"Každá z týchto dvoch metodík nesie v sebe viaceré riziká Použitím kryoanalgézia aj jeden aj druhý spôsob analgézie v podstate skoro odpadá, " ďalej objasňuje chirurg z Národného ústavu detských chorôb.

Po novom sa schladí medzirebrový nerv

Postupne po dvadsiatich štyroch hodinách na tomto mieste necítil pacient na dlhé týždne žiadnu bolesť.

"Štandardne pacienti v nemocnici zostávali 5 až 7 dní na tých silných analgetikách, ktoré sa postupne redukovali a potom niekoľko týždňov ešte analgetická liečba v tabletkovej forme je doma. Teraz ju nepotrebujú po prvých 24 hodinách vôbec, " znova MUDr. Omaník.

​Aj pre lekárov bolo prekvapenie vidieť pacienta dva dni po operácii úplne bez bolesti

"Po dvoch dňoch operácie tou istou metódou bez kryoanalgézia vyzerali úplne inak ako tento pacient, ktorého sme operovali, pretože mali aj pri použití veľkého množstva analgetík stále pociťovali bolesť, " prejavuje svoje nadšenie nad novou metódou MUDr. Pavol Omaník, PhD.

Jediné, na čo si pacient musí zvyknúť, je celková necitlivosť na hrudi, ktorá neskôr zmizne, ale vďaka nej nie je cítiť bolesť. Ročne tu urobia asi 20 takýchto operácií u detí od 14 do 17 rokov a ďalší pacient je naplánovaný na november.

"Na použitie kryoanalgézia je dolná veková hranica 12 rokov, zatiaľ celosvetovo akceptovaná, " uzatvára chirurg Pavol Omaník.

"Som nesmierne rád, že je to všetko robené pre to, aby tie detičky alebo tí pacienti ozaj trpeli tou bolesťou čo najmenej. Aby všetky procedúry, ktorými deťmi prechádzajú, boli s najmenším počtom možných pooperačných komplikácií, " vyjadril vďaku riaditeľ Národného ústavu detských chorôb, MUDr. Peter Bartoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy