Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Michelinská hviezda na Slovensku môže byť realitou
Zdielať na

Michelinská hviezda na Slovensku môže byť realitou

SLOVENSKO / Za mimoriadnym kulinárskym zážitkom sú ľudia ochotní vycestovať aj za hranice. Celkom určite za reštauráciami, ktoré sú ohodnotené Michelinskými hviezdičkami. Slovensko takúto reštauráciu zatiaľ nemá, no ak by malo - turizmus na Slovensku by sa mohol nakopnúť. Myslí si to minister cestovného ruchu. Na Slovensko preto pozval svetoznámeho 13-hviezdičkového Michelinského šéfkuchára Enrica Bartoliniho.

"Objavil som skvelé ingrediencie, úžasné vína a som rád, že môžem zdieľať so svojimi kolegami. Našiel som tu šikovných kolegov v kuchyni a vášnivých zákazníkov, máte tu všetko čo potrebujeme k vytvoreniu skvelej reštaurácie, " vyjadril sa k Slovensku Michelinský šéfkuchár Enrica Bartoliniho. Zdôraznil, že Slovensko má svoj potenciál.


Michelinská hviezda je symbol kvality reštaurácie

A hoci máme na Slovensku kvalitné reštaurácie, hviezdu stále nie. Kedy ju budeme mať je stále otázne.

"Je to skôr komerčná otázka, Michelin vstupuje do zmluvných vzťahov s jednotlivými krajinami, aby bola zabezpečená objektivita, aby si reštaurácie tú účasť nemohli kúpiť. Verím, že táto možnosť ako prezentovať Slovensko v zahraničí bude dotiahnutá a Slovensko sa objaví na tom zozname, " k otázke Michelinskej hviezdy sa vyjadril aj Dušan Keketi, minister cestovného ruchu a športu.


"Dôležité je aby sme aj napriek tvorbe tých nových jedál, zachovávali aj našu slovenskú identitu, teda používali slovenské potraviny, produkty a ingrediencie, ktoré sú tradičné, ktorými sa môžeme odlíšiť od iných krajín, " 
hovorí Ivana Vala Magátová, generálna riaditeľka Slovak Travel.

V gastre chýba pracovná sila


Prezident zväzu kuchárov tvrdí, že nám v gastro sektore chýba veľmi veľké množstvo pracovnej sily. Popracovať by sme mali podľa neho najmä na vzdelávaní nových kuchárov. Tiež tvrdí, že veľa profesionálnych kuchárov odišlo do zahraničia.

"Možno keď bude ten Michelin a budeme mať kopec kvalitných reštaurácií, tak sa vrátia, lebo vidíme, že množstvo tých šéfkuchárov, ktorí pracovali vonku a získali tie skúsenosti sa vrátili a práve to sú tí čo vedú tie najlepšie reštaurácie na Slovensku, " informuje o situácii na Slovensku Vojto Artz, Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.


Gastroturistika by dokázala prilákať podľa ministra až 10 percent zahraničných zákazníkov


"Tým, že v tom Michelin Guide Slovensko nie je spomenuté, tak veľa interkontinentálnych návštevníkov obchádza Slovensko, lebo tu nenachádzajú inšpiráciu v návšteve pokiaľ nie je tá reštaurácia zaregistrovaná alebo nemá žiadnu Michelinskú hviezdu. Takže si sľubujeme od toho veľa a dúfam, že to v budúcom roku dotiahneme, " znova Dušan Keketi.

"Jednoznačne som presvedčená o tom, že keď by sme prišli agenti Michelinu, tak určite sa tu stretnú s dobrou kvalitou a bude z čoho vyberať a nielen v hlavnom meste ale na celom Slovensku, " uzatvára generálna riaditeľka Slovak Travel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy