Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Inštruktor, ktorý postrelil kadetku Mišku skončí vo väzení
Zdielať na

Inštruktor, ktorý postrelil kadetku Mišku skončí vo väzení

Archívna reportáž

Obvinený nevykonal podobný incident prvý raz

BRATISLAVA / Pred senátom Krajského súdu Bratislava sa v utorok, 22. októbra, začal odvolací proces s bývalým pedagógom Akadémie Policajného zboru Vladimírom Š., ktorý vlani postrelil svoju študentku a spôsobil jej trvalé následky.

Prokurátor Peter Pilár žiadal pre bývalého pedagóga Akadémie Policajného zboru Vladimíra Šeparneva nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s minimálnym stupňom stráženia. Tiež žiada expedagógovi uložiť zákaz pedagogickej alebo obdobnej činnosti a nosenie a manipuláciu so strelnými zbraňami v trvaní sedem rokov a prepadnutie policajného opasku.  

Zástupcovia poškodených trvali na ponechaní výšky náhrady škody v rovnakej sume, ako uložil prvostupňový súd.
Obhajoba žiada, aby súd ponechal rozhodnutie prvostupňového súdu týkajúce sa výšky trestu, aby upravil trest zákazu činnosti a s nárokom na náhradu škody odkázal poškodených na civilné konanie.

Priebeh odvolávacieho procesu

Krajský súd v Bratislave vydal počas odvolávacieho procesu, ktorý sa konal v utorok 22. októbra, verdikt. Obvinený bol odsúdený na rok väzenia s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu udelil aj zákaz manipulácie so zbraňami a zákaz vykonávať funkciu na päť rokov. 

"Odvolací súd sa nestotožnil s uloženým podmienečným trestom súdom prvého stupňa, a to vzhľadom na následky, ktoré spôsobil žalovaný skutok, pričom u obžalovaného podľa senátu išlo o hrubé zanedbanie povinnosti inštruktora streľby a o jeho ľahostajnosť a nezodpovednosť," priblížil hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

Obžalovaný Vladimir Šeparnev si však rozsudok nevypočul, pred jeho vynesením zo súdu odišiel a už sa nevrátil. Svoj skutok v záverečnej reči oľutoval, berie si ho za vinu. Konštatoval, že ako inštruktor je na cvičisku zodpovedný za všetko.

​Prvostupňový súd uložil vo februári Vladimírovi Šeparnevovi trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov. Podľa rozsudku mal tiež študentke nahradiť škodu vo výške 48 640 eur, ministerstvu vnútra v sume 5 662 eur a zdravotnej poisťovni 28 284 eur.

Súd mu zároveň zakázal vykonávať funkciu alebo povolanie, pri ktorých dochádza k držbe zbrane a k manipulácii so strelnými zbraňami.

Súvisiace články